Foto: Sandy Millar

Mesti korang pernah dengar perkataan ‘langkah bendul’, gelaran yang selalu diberikan kepada adik yang berkahwin dulu sebelum kakaknya.

Adat dan kepercayaan ini lazimnya diamalkan oleh masyarakat Melayu zaman dulu-dulu, tetapi ada juga yang masih mengamalkannya sehingga kini. Oleh sebab itu, si adik perlu memberi hadiah kepada si kakak kerana sudah ‘langkah bendul’.

Situasi Langkah Bendul, Ini 4 Tip Kalau Adik Korang Nak Kahwin Dulu
Gambar hiasan

Pada mulanya, ia tidaklah menyalahi syarak atas nama hadiah, tapi kalau dah berlebihan dan menjadi kewajipan serta mengundang beban kepada pasangan yang nak kahwin tu, maka ia sudah menyalahi syarak Islam yang memudahkan perkahwinan.

So gaiss, kalau adik korang dah maklumkan kepada keluarga yang dia nak berkahwin, korang kena la positif walaupun diri sendiri pun belum berpunya.

Berikut merupakan tip-tip yang korang boleh lakukan sekiranya mengalami situasi seperti ini:

IKLAN

1. Sokong niat mereka

Walaupun korang masih single, tapi sokonglah niat mereka untuk berkahwin awal kerana lebih baik daripada membiarkan mereka keluar berdua-duaan tanpa ikatan yang sah.

2. Jangan susahkan mereka

Janganlah pula minta hadiah macam-macam sebagai syarat untuk berkahwin sebelum korang. Ini sebenarnya akan menyusahkan mereka sebab bayangkanlah berapa banyak wang yang mereka kena belanjakan untuk majlis kahwin, then nak tambah lagi perbelanjaan untuk tunaikan permintaan korang.

Bukankah dah membebankan bakal pengantin?

IKLAN
Situasi Langkah Bendul, Ini 4 Tip Kalau Adik Korang Nak Kahwin Dulu
Foto: Samantha Gades

3. Minta doa supaya cepat dapat jodoh

Sebaliknya, korang mintalah doa yang baik-baik kepada bakal pengantin. Jangan kecil hati pula bila si adik tu dah nak kahwin. Suruh mereka doakan agar korang cepat-cepat dapat jodoh kan lebih baik. InsyaAllah!

Situasi Langkah Bendul, Ini 4 Tip Kalau Adik Korang Nak Kahwin Dulu
Foto: Faseeh Fawaz

4. Positif dan doakan kebahagian mereka

Dah nama satu keluarga, buat apalah nak simpan hasad dengki. Be positive. Mungkin lepas adik kahwin, giliran korang pula nanti. Kalau kita mudahkan urusan orang, insyaAllah Allah mudahkan urusan kita juga.

IKLAN

Doakan yang baik-baik semoga mereka bahagia hingga ke akhir hayat. Kalau adik korang happy, korang pun tumpang happy sekali kan?

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI