Sumber Foto Hiasan : Pexels.com (Thgusstavo Santana) dan Facebook Education Malaysia Egypt.

 

Jumaat lalu, seorang pelajar warganegara Malaysia telah dilaporkan terlibat dalam sebuah kemalangan akibat dilanggar motosikal semasa melintas jalan di Kaherah Mesir hingga mengakibatkan kecederaan.

Insiden berlaku apabila motosikal itu dikatakan tidak memasah lampu hadapan sehingga mengakibatkannya tidak sedar akan kenderaan yang menuju ke arahnya.

Pelajar yang dikenali sebagai Muhammad Haikal Ahmad Khabir itu patah tangan kiri dan kaki kanan itu telah selamat menjalani pembedahan segera dengan kos RM26,000, kata persatuan Education Malaysia Egypt menerusi kenyataannya hari ini.

IKLAN

“Kami bersama Atase Pendidikan Selangor dan Atase Pendidikan Negeri Sembilan telah mewakili Kedutaan Besar Kaherah (KBMK) menziarahi seorang pelajar yang telah terlibat dalam kemalangan kelmarin (4 September 2021).

“Perbincangan telah dibuat dengan pihak Hospital Bedayat, Hayyu Tahmin Kaherah berkenaan pembedahan dan kos bayaran. KBMK akan menyediakan dokumen sewajarnya kepada pihak Hospital Bedayat dan bank di Malasyia bagi memudahkan urusan kewangan dan perawatan serta bantuan lain yang diperlukan,” catat mereka.

IKLAN

Haikal, pelajar tahun pertama kuliah Usuluddin di Universiti Al-Azhar juga ditemani empat lagi penuntut Malaysia yang turut sama terlibat dalam kemalangan semasa melintas jalan itu. Mereka bernasib baik kerana hanya tercedera ringan. Dalam pada itu, keluarga kesemua mangsa juga telah mengambil maklum akan insiden ini.

Insiden yang menimpa Haikal dan empat rakannya ini telah mendapat simpati daripada rakyat Malaysia sendiri. Orang ramai tampil menghulurkan sumbangan dana kewangan untuk membiayai kos pembedahan dan rawatan kepada akaun bank waris pelajar tersebut di Malaysia. Bagaimanapun, disebabkan penerimaan sumbangan secara banyak dan tiba-tiba daripada orang ramai itu, akaun tersebut telah disekat.

IKLAN

REMAJA pasti pihak KBMK, Education Malaysia Egypt dan persatuan lain yang terlibat akan mencari cara untuk menyelesaikan masalah tersebut. Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah juga akan katanya akan memastikan kebajikan dan apa saja bentuk bantuan yang diperlukan mangsa dapat dihulurkan.

Apapun, semoga Haikal yang baru saja selamat menjalani pembedahan akan kembali pulih dan sihat dengan segera sebelum kembali menyambung pengajian di sana.

Sumber : Facebook rasmi Education Malaysia Egypt

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI