Adat dalam kesusahan, bila ada yang menolong, kita seharusnya mengucapkan ribuan terima kasihkan. Kata orang berbasa basi atas bantuan diberikan.

Tapi adat manusia, hanya tahu “bersuara” tanpa memikirkan apa diucapkannya.

Sukarelawan Kongsi Kenangan Kena Marah Dengan Mangsa Banjir  Di Pulau Pinang
Beginilah keadaan banjir di Pulau Pinang beberapa hari lalu

Sebagai  seorang  sukarelawan yang datang dengan dana terhad dan tenaga kerja yang tidak seramai mana, mereka cuba menghulurkan bantuan sebanyak mungkin bagi meringankan beban kesusahan ditanggung akibat musibah banjir ini.

Majoritinya mengucapkan terima kasih kerana memberi mereka sarapan dan makan tengahari tapi ada juga yang  marah-marah.

Ini adat dalam kerja-kerja kebajikan namun bagi anak muda yang datang dari Bangsar, Kuala Lumpur ini dia langsung tidak berasa hati. Baginya, itu satu bentuk luahan  perasaan orang yang dalam keadaan tertekan akibat musibah tak terduga terjadi

IKLAN

Sejak Ahad lalu, kongsi Zul Hafiz Zulkifli, 27 tahun dia  sudah berada di Pulau Pinang, negeri yang terjejas teruk akibat banjir yang mengorbankan tujuh nyawa selain jutaan ringgit nilaian harta benda.

Dia bersama tenaga muda seramai 20 orang  dari Amal Relief atau lebih dikenali ARIF bertindak membantu di dua kawasan terjejas iaitu Kepala Batas dan Tasik Gelugor. Hingga berita ini ditulis (hari ini) Taman Desa Murni di Kepala Batas, banjir masih belum surut berbanding  penempatan lain.

IKLAN
Sukarelawan Kongsi Kenangan Kena Marah Dengan Mangsa Banjir  Di Pulau Pinang
Team ARIF turut membantu bersihkan rumah penduduk yang terjejas

Kongsi Hafiz, sebagai sukarelawan dari ARIF, mereka diberikan dua tugas. Satu memasak dan mengagihkan bantuan makanan di dua daerah itu dan sekumpulan lain terlibat dengan kerja pembersihan.

“Seawal jam 5 pagi, semua sukarelawan sudah bangun bagi menyediakan bahan-bahan untuk memasak kepada  2000 mangsa banjir. Bila siap masak, kami memuatkan lebih kurang 300 bekas  makanan di belakang pacuan empat roda sebelum bertolak ke kawasan terjejas.

 

“Ada lebih kurang lima buah kereta pacuan empat roda  membantu dalam misi menghantar bantuan ini. Mengikut pengamatan dan menyaksikan sendiri, ada sesetengah mangsa yang tidak mahu berpindah ke pusat-pusat pemindahan khususnya mereka dari penempatan di rumah flat dan kawasan tinggi lain. Jadi kami perlu teliti dan mendekati bagi memastikan mereka mendapat bantuan makanan secukupnya.

 

“Habis tugasan mengagih, kami balik semula ke Dewan Khidmat Masyarakat untuk menyambung kembali tugas menyediakan makanan tengahari pula. Rutin ini  mengambil masa lebih kurang dua jam sebelum sekitar jam 10.30 pagi kami akan mula mengagihkan makan tengahari pula,’ katanya yang mengakui rata-rata penduduk di dua kawasan terjejas itu sentiasa mengucapkan ribuan terima kasih atas bantuan diberikan.

 

“Memang ada yang marah tapi kami hanya mampu diamkan diri. Kami anggap itu asam garam kehidupan. Lagipun semua bantuan bergantung kepada dana yang diperoleh. Apa yang ada, itulah kami gunakan,” katanya mengakui ARIF mempunyai mottonya iaitu PEDULI, SEDIA, KHIDMAT”.

Sudah enam tahun terlibat dalam kerja-kerja kebajikan dan banyak membantu mangsa gan bencana alam  seperti  di Kelantan, Terengganu, Pahang dan terkini di Pulau Pinang, kata Hafiz pengalaman membantu mangsa banjir di Kelantan lebih menyedihkan kerana terlalu banyak kemusnahan terjadi.

IKLAN
Sukarelawan Kongsi Kenangan Kena Marah Dengan Mangsa Banjir  Di Pulau Pinang
Hafiz menyerahkan bantuan kepada penduduk yang dilanda musibah banjir

Ditanya tentang masa diperuntukannya, kata anak muda ini, dia langsung tidak kisah mengenainya kerana memang minat dalam kerja-kerja kebajikan.

“Dalam ARIF, keanggotaannya  ada lebih kurang 150 orang di seluruh Malaysia tetapi sehingga ke hari ketiga di Pulau Pinang, tenaga kerjanya lebih kurang 20 orang sahaja,” katanya ketika dihubungi.

Bagi yang ingin melihat keadaan banjir di Pulau Pinang, tonton video di bawah ini.

https://www.youtube.com/watch?v=6nD0ZTBN324

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI