Demi membendung penularan wabak Covid-19, baru-baru ini kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor iaitu Petaling, Hulu Langat, Gombak, Klang, Sepang dan Kuala Langat mulai hari ini sehingga 17 Mei nanti.

Mesti ramai yang tertanya-tanya bagaimana SOP untuk aktiviti keagamaan yang melibatkan masjid?

SOP Baru Bilangan Jemaah Di Masjid Dan Surau Di Selangor Mulai Hari Ini

Terbaru, Jawatankuasa itu dalam satu kenyataan memaklumkan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan Masjid Tengku Ampuan Jemaah, seramai 500 orang termasuk pentadbir dibenarkan menunaikan solat Jumaat manakala solat fardu dihadkan kepada 200 jemaah termasuk pentadbir.

Solat Terawih

IKLAN

Bilangan jemaah dihadkan seramai 600 orang di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah manakala 550 jemaah di Masjid Tengku Ampuan Jemaah.

Jelas kenyataan itu, di Surau Kariah pula solat fardu dihadkan kepada 50 jemaah dan 50 muslimin dibenarkan menunaikan solat sunat tarawih.

Solat Fardu

IKLAN

Menurut kenyataan itu, bagi Masjid Pengurusan dan Masjid Kariah, solat Jumaat dihadkan kepada 100 orang dan solat fardu 100 jemaah manakala 100 jemaah muslimin dibenarkan untuk menunaikan solat sunat tarawih di masjid berkenaan.

Seramai 200 jemaah pula dihadkan untuk solat Jumaat, solat fardu (200) dan solat sunat tarawih (200 muslimin) di Masjid Institusi manakala di Surau Solat Jemaah, seramai 50 orang dihadkan untuk menunaikan solat Jumaat, solat fardu (50) dan solat sunat tarawih (50 muslimin).

IKLAN

Solat Jumaat

Solat Jumaat, solat fardu dan solat sunat tarawih bagi daerah terlibat Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Sabak Bernam, Kuala Selangor dan Hulu Selangor adalah kekal mengikut ketetapan terdahulu.

Bagaimanapun, penetapan SOP ini khas untuk negeri Selangor sahaja. Bagi negeri lain yang dikenakan PKP mereka perlu menunggu kenyataan daripada Mufti Negeri masing-masing.

Sumber : Bernama