Seperti yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) iaitu Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri semalam, semua masjid, surau Jumaat dan surau terpilih di Wilayah Persekutuan telah dibenarkan untuk mendirikan solat berjemaah termasuklah solat Jumaat, solat sunat tarawih dan solat sunat Aidilfitri bermula hari ini.

Kebenaran itu juga bukan saja diberikan kepada Wilayah Persekutuan, tetapi juga beberapa negeri lain seperti di Selangor, Perak dan Johor.

Situasi Jemaah 12 Orang Mendapat Pelbagai Reaksi, Termasuk Jurufoto Tak Amalkan ‘Social Distancing’

Malah, Johor juga dilaporkan sebagai negeri yang mempunyai jumlah masjid dan surau terbanyak mengadakan solat Jumaat pada tengah hari ini. Ia terdiri daripada 836 masjid dan 92 surau di seluruh negeri.

*

IKLAN

Walaupun SOP ketat telah dikeluarkan sebelum membenarkan arahan ini, kebanyakan pihak masih skeptikal akan keselamatan jemaah di masjid.

Ini memandangkan ancaman jangkitan wabak Covid-19 masih belum reda sepenuhnya. Malah media di Indonesia juga melaporkan bahana kepada pengumpulan kumpulan jemaah setelah berlakunya kes yang tidak diingini.

ARTIKEL BERKAITAN: 7 Jemaah Tarawih Masjid Dijangkiti Covid-19

IKLAN

Tinjauan kami di media sosial juga mendapati ramai netizen yang mempertikaikan keadaan jurufoto yang bertugas membuat laporan di Masjid Negara hari ini.

Situasi Jemaah 12 Orang Mendapat Pelbagai Reaksi, Termasuk Jurufoto Tak Amalkan ‘Social Distancing’

Foto yang menunjukkan bagaimana mereka bersesak di satu sudut di dalam masjid mencetuskan kegusaran. Pemeriksaan suhu sudah dilakukan di luar pintu masjid. Namun, apakah syarat-syarat pengunjung di dalam masjid tidak diperketatkan?

IKLAN

Bagaimana sekiranya ini merupakan situasi biasa di masjid-masjid lain juga?

Situasi Jemaah 12 Orang Mendapat Pelbagai Reaksi, Termasuk Jurufoto Tak Amalkan ‘Social Distancing’

Situasi Jemaah 12 Orang Mendapat Pelbagai Reaksi, Termasuk Jurufoto Tak Amalkan ‘Social Distancing’ Situasi Jemaah 12 Orang Mendapat Pelbagai Reaksi, Termasuk Jurufoto Tak Amalkan ‘Social Distancing’ Situasi Jemaah 12 Orang Mendapat Pelbagai Reaksi, Termasuk Jurufoto Tak Amalkan ‘Social Distancing’

Bagi kami, syarat solat berjemaah mungkin boleh dipantau lagi agar tiada penularan wabak yang tak diingini berlaku.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI