Di negara kita, kebenaran untuk menunaikan solat fardu Jumaat baru saja diberikan. Dimaklumkan hanya sekitar 30 orang sahaja diberikan kebenaran untuk menunaikan fardu Jumaat selepas lebih dua bulan tidak menunaikanya kerana masjid ditutup bagi mengelak penularan wabak COVID-19.

Berbeza di negara seberang, diberitakan kedegilan masyarakatnya yang menunaikan solat sunat tarawih di masjid ternyata membawa padah apabila dilaporkan  tujuh sekeluarga disahkan positif virus Covid-19 yang berpunca daripada ketua keluarga bersolat sunat tarawih di masjid.

Kompas melaporkan, keluarga dari daerah Joyontakan, Solo itu terdiri daripada empat lelaki dan tiga wanita termasuk kanak-kanak berusia dua tahun.

Pegawai pencegahan Covid-19 Kota Solo, Ahyani berkata, keluarga itu terdiri daripada usia dua hingga 58 tahun.

“Keluarga ini dijangkiti daripada bapa berusia 58 tahun yang bersolat tarawih di masjid.

IKLAN

“Ujian swab test menunjukkan semua mereka positif apabila ketua keluarga itu mula mengalami gejala.

“Saringan kontak rapat mendapati enam ahli keluarganya turut positif dan menunjukkan gejala,” katanya.

IKLAN

Menurutnya, dia mengesyaki jangkitan itu daripada bapa yang menunaikan solat tarawih di masjid.

Keluarga itu dilaporkan dirawat di Hospital Bung Karno dan pihak berkuasa kini sedang mengesan punca penularan wabak di masjid dan kontak rapat lelaki itu.

IKLAN

Sebelum ini, Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa supaya masyarakat beragama Islam di negara itu tidak menunaikan solat di masjid termasuk solat Jumaat dan tarawih.

Bagaimanapun, arahan itu tidak dihiraukan penduduk setempat menyebabkan penularan wabak itu di Indonesia semakin membimbangkan.

Setakat ini, 16,006 sudah dijangkiti wabak itu di Indonesia dengan 1,043 kematian dan kes aktif 11,445. Sumber : Harian Metro

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI