Kiri: Tertuduh dibawa oleh pihak berkuasa. Kanan: Penguatkuasa memegang surat permohonan maaf oleh ibu bapa terrtuduh. Sumber gambar: via Taiwan News/CNA

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kes kematian yang melibatkan pelajar perempuan warganegara Malaysia di Taiwan. Mangsa yang berusia 24 tahun itu merupakan pelajar tahun tiga di Universiti Christian Chang Jun dilaporkan hilang pada 28 Oktober sebelum ditemui mati pada 29 Oktober 2020.

Dalam laporan Taiwan News, ibu bapa kepada suspek lelaki yang didakwa membunuh dan merogol pelajar Malaysia itu mengeksperesikan harapan mereka agar anak mereka itu dijatuhkan hukuman mati bagi memberikan keadilan kepada mangsa.

“Sila Jatuhkan Hukuman Mati Kepada Anak Kami,” – Rayu Ibu Bapa Kepada Pembunuh Remaja Malaysia di Taiwan.
Ibu bapa mangsa yang tiba dari Malaysia. Sumber gambar: Taiwan News/CNA

Kedua mereka turut menyampaikan hasrat untuk bertemu dengan ibu bapa mangsa bagi meminta maaf, namun ibu bapa mangsa yang masih meratapi kematian anak perempuan mereka dilaporkan menolak untuk berjumpa mereka secara berdepan.

IKLAN

Mengimbas kembali kejadian malang itu, mangsa dalam perjalanan pulang ke dormnya pada petang 28 Oktober sebelum ditarik masuk ke dalam kereta oleh seorang tertuduh. Setelah menyerang mangsa secara seksual sebelum menjerutnya sehingga mati. Tertuduh kemudiannya mencuri ytelefon bimbit dan membuang mayatnya di kawasan tepi bukit di Kaohsiung.

IKLAN

***P/S- Kepada semua remaja sila jaga keselamatan diri anda. Semoga kita semua dilindungi dari bahaya.

IKLAN

Sumber: Taiwan News

Show comments
IKLAN