Sejak semalam, masyarakat Malaysia gempar dengan penyebaran video lucah selain pengakuan berani Setiausaha Sulit Kanan kepada Timbalan Menteri Industri Utama,  Haziq Abdul Aziz yang mengaku dirinya adalah pelaku di dalam video lucah berkenaan.

Bukan saja  mengaku itu dirinya malah anak muda berusia 27 tahun ini begitu berani meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed  Azmin Ali atas alasan Menteri berkenaan bukan individu yang layak sebagai pemimpin.

Sekalipun ramai yang pelik dengan tindakan pengakuan “berani matinya”, isu berkenaaan dilihat dari pelbagai sudut termasuk “bunuh membunuh” di dalam politik kotor.

Hari ini pula, Setiausaha Politik (Setpol) Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Hilman Idham  telah membuat laporan polis berhubung penyebaran satu video lucah  yang mana telah dibuatnya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya.

Hilman yang juga Timbalan Ketua AMK Pusat berkata, beliau membuat laporan itu agar polis melakukan siasatan terhadap penularan video berkenaan. Malah dirinya membuat laporan kazaf  (tuduhan berzina) di Jabatan Agama Islam Putrajaya

IKLAN

Di sebalik isu penularan kisah menggemparkan ini, tentu ada di antara kita tertanya-tanya di mana boleh mendapatkan video lucah berkenaan. Biasalah sikap ingin tahu antara punca mengapa perasaan ingin tahu itu menebal.

Namun sebelum korang post video lucah itu yang katanya ada tiga video berbeza, fahami apa risiko yang bakal korang hadapi kalau tertangkap.

IKLAN

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia  (MCMC) hari ini memberi amaran kepada semua pihak agar tidak memuat naik, menyebar mahupun berkongsi kandungan yang jelik dan lucah di internet selari dengan  Seksyen 233 Akta Komunikasi  dan Multimedia 1998.

Pihak yang melanggar undang-undang ini boleh dikenakan penjara selama setahun, denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

IKLAN

Pihak MCMC akan menyiasat kes-kes penyebaran kandungan berunsur jelik dan lucah serta akan menyekat  laman-laman sesawang  yang didapati menyebarkan kandungan berkenaan. Pada masa yang sama, kerjasama dengan pihak pengendali platform seperti facebook turut diambil untuk memastikan kandungan lucah berkenaan tidak tular.

Dalam hal ini juga, MCMC akan terus mengambil langkah-langkah yang sewajarnya  dalam memantau penyebaran kandungan-kandungan yang menyalahi peruntukan undang-undang negara.

Pihak MCMC tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang tegas dan membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan.

So, sebelum suka-suka sebar tu, fikir mendalam ya. Jangan seronok tengok sekejap, korang kena penjara setahun dan di denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali. Tak berbaloikan..

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI