Gambar Hiasan ( Via Pexels)

Dahulu, bila sebut soal dara atau selaput dara, inilah hal yang paling ditakuti ramai gadis. Dara begitu penting demi menunjukkan gadis tersebut masih perawan dan bukan pernah bergaul bebas dengan lelaki.

Tapi keadaan sudah berubah kerana banyak pengaruh budaya baru yang melanda budaya dan adat-adat ketimuran serta pegangan agama yang semakin terhakis akibat dari menerima budaya-budaya negatif yang dianggap lebih “advance” atau “trendy”.

ARTIKEL BERKAITAN : Murahnya Nilai DARA, Perlukah Dibayar Hantaran Tinggi Sampai RM20K?

Sijil Dara Untuk Buktikan Masih Perawan, Isu Hangat Dialami Gadis Di Iran
Gambar Hiasan ( Via Pexels)

Namun, di Iran nampaknya ia sesuatu yang sangat penting. Kebanyakan wanita di Iran didesak oleh bakal suami untuk mengambil ujian keperawanan di hospital dan dapatkan sijil sebagai bukti mereka masih dara.

Menurut laporan BBC News, sejak tahun lalu, isu ini semakin hangat dibahaskan apabila semakin ramai orang terutamanya golongan wanita berkempen untuk menentangnya.

Biarpun begitu, amalan sedemikian dianggap bertentangan dengan hak asasi manusia oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Menurut WHO, ujian keperawanan tidak mempunyai merit saintifik kerana data yang dikeluarkan adalah tidak begitu tepat.

Suami menuduh isterinya tidak lagi perawan
Seorang wanita yang dikenali sebagai Maryam berkata, suaminya menuduh dia tidak lagi perawan pada malam pertama mereka bersama hanya kerana tiada darah yang keluar dari bahagian sulitnya ketika dia dan suami bersetubuh.

IKLAN

Menurutnya, dia sudah cuba meyakinkan suaminya mengenai status dirinya yang masih perawan dan tidak pernah bersetubuh dengan mana-mana lelaki sebelum ini namun, suaminya tidak mempercayai penjelasan yang telah diberikan oleh dirinya.

Sijil Dara Untuk Buktikan Masih Perawan, Isu Hangat Dialami Gadis Di Iran
Gambar Hiasan ( Via Pexels)

Ujian keperawanan dilakukan selepas bertunang
Perkara ini bukanlah sesuatu yang pelik di Iran, kebiasaannya para gadis yang sudah bertunang akan mendapatkan ujian pemeriksaan dara bagi membuktikan mereka tidak pernah melakukan hubugan seks.

Bagaimanapun, menurut WHO, ujian keperawanan itu tidak mempunyai merit saintifik kerana data yang dikeluarkan adalah tidak begitu tepat. Sebagai contoh, Maryam selepas melakukan ujian mendapati jenis selaput daranya adalah elastik. ini bermakna dia mungkin tidak akan berdarah ketika melakukan hubungan seks.

Tertekan hingga bertindak cuba membunuh diri
Malah, Maryam yang tertekan dengan desakan dan tuduhan yang dilemparkan oleh suaminya itu pernah mengambil keputusan untuk membunuh diri dengan cara menelan beberapa biji pil. Namun, wanita itu berjaya diselamatkan apabila dia dibawa ke hospital dalam kadar segera.

IKLAN

Kisah Maryam adalah realiti yang ditempuh ramai wanita di Iran, menjadi perawan sebelum berkahwin amat penting bagi kebanyakan gadis. Ia adalah nilai yang berakar umbi dalam konservatisme budaya di sana.

Wanita dan lelaki mula berkempen menentang ujian perawanan
Bagaimanapun, keadaan mula terlihat berubah apabila kebanyakan wanita dan juga lelaki di seluruh negara itu telah berkempen untuk menentang ujian keperawanan terhadap gadis-gadis agar dihentikan.

November lalu, petisyen dalam talian menerima hampir 25,000 tandatangan dalam tempoh sebulan, ini adalah kali pertama ujian keperawanan dicabar secara terbuka oleh begitu ramai rakyat Iran.

Walaupun demonstrasi menentang ujian keperawanan semakin meningkat, namun ramai yang percaya bahawa larangan sepenuhnya terhadap amalan ini serta penggubalan undang-undang oleh kerajaan tidak akan berlaku buat jangka masa terdekat.

IKLAN

Macam-macamlah zaman sekarang ni, apa-apapun DARA atau tidaknya yang tahu hanya si wanita tersebut. Keperawanan memang penting, tapi masih ada yang lebih penting iaitu ketulusan cintanya kepada kita.

BACA: Nikah ‘Solo’ Jadi Trend Wanita Bujang Di Jepun, Betul Ke Lebih Bahagia ?

SOURCE: BBC NEWS

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI