Siapa pernah main atau menjawap soalan-soalan yang disiarkan di laman facebook? Soalannya berkaitan jodoh, rupa selepas tua, kalau masuk surat khabar kenapa serta banyak lagi.

Sekali imbas, kita melihat permainan kuiz ini sekadar satu keseronokan untuk dikongsi dengan kawan-kawan. “Just for fun”. Betul tak?

Tapi tanpa sedar, soalan kuiz suka-suka dan memberi kebenaran untuk mengetahui jawapan mengenai kuiz inilah yang telah mengakibatkan data peribadi bocor dan telah diambil Cambridge Analyticas (CA) tanpa korang sedari.

Apa yang menakutkan, bukan saja data peribadi diambil tetapi rakan-rakan yang menjadi rakan facebook anda turut menerima tempias di mana data peribadi mereka turut diambil tanpa pengetahuan walau pun kawan korang tak menjawap pun soalan kuiz berkenaan.

Siapa Suka Main Kuiz Di Facebook? Kalau Ya, Data Peribadi Anda Sudah Bocor & Ini Risikonya…
Mark Zukerberg akui data peribadi 50 juta pengguna FB bocor dan meminta maaf atas kejadian ini

Semalam, pengasas facebook Mark Zukerberg telah meminta maaf kepada 50 juta pengguna media sosial itu di atas kebocoran maklumat peribadi pengguna.

Ketika muncul di sidang media termasuk muncul di televisyen Amerika Syarikat, billion air laman sosial itu berkata, ia kejadian pecah amanah yang besar dan saya memohon maaf  ia terjadi.

“Kami mempunyai tanggungjawab melindungi data peribadi anda, dan jika kami gagal berbuat demikian, kami tidak layak berkhidmat untuk anda,

“Kami perlu pastikan tiada lagi Cambridge Analyticas (CA) di luar sana,” katanya.

Malah beliau berjanji, hal ini tidak akan terjadi lagi di masa akan datang.

IKLAN

Skandal Cambridge Analytica yang terdedah enam hari lalu selepas dikaitkan dengan pilihan raya di negara Uncle Sam lepas yang mana  data peribadi ini digunakan sebagai bahan kajian kecenderungan mana “pemikiran” seorang individu itu tentang pilihan raya.

Selepas skandal ini terbongkar, nilai saham facebook yang dianggar bernilai AS50 bilion merosot kepada 10 peratus.

Siapa Suka Main Kuiz Di Facebook? Kalau Ya, Data Peribadi Anda Sudah Bocor & Ini Risikonya…

Apa data peribadi dan kenapa ia penting?

Pencarian Remaja di laman rasmi Jabatan Perlindungan Data Peribadi, Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia merumuskan data peribadi adalah seperti berikut:

Data peribadi bermaksud apa-apa maklumat yang digunakan di dalam transaksi komersial yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seseorang subjek data yang dikenal pasti daripada maklumat tersebut.

IKLAN

Data tersebut boleh direkodkan sama ada secara manual atau elektronik meliputi perkara-perkara objektif dan juga subjektif tanpa mengira sumber maklumat itu diperolehi meliputi maklumat asas (contohnya nama, alamat dan nombor kad pengenalan) sehinggalah ke maklumat sensitif (contohnya rekod perubatan dan tahap kesihatan) atau apa-apa informasi lain yang ditetapkan Menteri di bawah APDP dari semasa ke semasa.

Antara contoh “data peribadi” adalah seperti:-

 • Nama dan alamat
 • nombor kad pengenalan
 • nombor pasport
 • maklumat kesihatan
 • e-mel
 • gambar
 • imej dalam rakaman litar tertutup (CCTV)
 • maklumat dalam fail peribadi
 • Butiran akaun bank
 • Butiran kad kredit
 •  Maklumat kesihatan (sensitif) contohnya, penjenisan darah, rekod atau huraian kesihatan sehinggalah ke maklumat-maklumat sensitif seperti kepercayaan politik, kepercayaan agama, keadaaan fizikal atau mental atau apa-apa informasi lain yang ditetapkan oleh Menteri di bawah APDP dari semasa ke semasa.

 

Siapa Suka Main Kuiz Di Facebook? Kalau Ya, Data Peribadi Anda Sudah Bocor & Ini Risikonya…

 

IKLAN

Siapa Suka Main Kuiz Di Facebook? Kalau Ya, Data Peribadi Anda Sudah Bocor & Ini Risikonya…

Di bawah Akta Perlindungan Peribadi 2010, data peribadi seorang individu itu adalah dilindungi sepenuhnya.

Jika kebocoran dilakukan oleh pihak yang diwartakan melindunginya, maka tertakluk kepada seksyen 45 dan 46, seseorang pengguna data yang melanggar subseksyen (1) melakukan suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, didenda tidak melebihi tiga ratus ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.

Jadi data peribadi ini sebenarnya sangat “peribadi” bagi seorang individu itu malah ia banyak berkait rapat dengan kehidupan seharian. Dengan bocornya maklumat peribadi bermakna korang mendedahkan diri kepada “indvidu tidak dikenali” malah boleh menjadi ancaman dan sebagainya. Ini termasuk aspek keselamatan, anak-anak, pekerjaan dan lain-lain lagi.

So lepas ini sila hati-hati ya menjawap sebarang kuiz dinyatakan. Mungkin ingin seronok tetapi mendedahkan diri kepada bahaya.

Satu lagi, kalau nak tahu sama ada data peribadi korang dah terdedah atau belum, kadang kala korang akan mendapat panggilan telefon yang memperkenalkan dirinya dari syarikat ABC X dan sebagainya tetapi korang tak pernah beripun nombor korang kepadanya.

Sumber :Laman Web rasmi Jabatan Perlindungan Data Peribadi

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI