Menteri Belia & Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman telah mengesahkan bahawa kabinet telah meluluskan kewajipan bayaran kepada pelajar pelatih di kesemua kementerian, agensi dan jabatan kerajaan.

Kerajaan telah pun bersetuju menaikkan kadar elaun daripada RM300 (sebelum ini) kepada RM900 sebulan, atau perlu dibayar RM5 bagi setiap jam.

Terbaru, YB Syed Saddiq telah pun memuat naik status di laman Twitternya dan mengatakan bahawa kalau ada agensi/jabatan/kementerian yang tidak membayar elaun intern, boleh tunjuk pekeliling yang seperti beliau lampirkan.

Kalau Ada Agensi/Jabatan/Kementerian Yang Tidak Bayar Elaun Intern, Korang Boleh Tunjuk Pekeliling Ni
Kredit: Instagram Syed Saddiq

Berikut merupakan lampiran pekeliling bagi ketetapan bayaran elaun kepada pelajar Institut Pengajian Tinggi yang mengikuti latihan amali/praktikal di sektor awam.

Mesyuarat Khas Jemaah Menteri Mengenai Isu-Isu Belia Bil 1/2019 pada 15 Ogos 2019 telah bersetuju seperti berikut:

(a) Supaya kadar elaun pelajar yang menjalani latihan amali/praktikal di sektor Awam dinaikkan kepada RM5.00 sejam;

(b) Supaya kadar baharu pembayaran elaun berkuat kuasa pada 1 September 2019; dan

(c) Supaya pembayaran elaun pelajar yang menjalani latihan amali/praktikal menggunakan peruntukan kewangan sedia ada di Kemterian/Jabatan/Agensi masing-masing.

IKLAN

Ketua Jabatan juga hendaklah melaksanakan pembayaran kadar baharu elaun tersebu mengikut peraturan, syarat dan prosedur seperti berikut:

(a) Pengambilan pelajar

(i) Pelajar terdiri dari Warganegara Malaysia sahaja

(ii) Pelajar adalah meliputi pelajar yang mengikuti pengajian di Institut Pengajian Tinggi (IPT) di dalam dan luar negara yang menjalani sesi latihan amali/praktikal di dalam negara;

IKLAN

(iii) Pelajar boleh memohon kepada mana-mana Kementerian/Jabatan/Agensi Kerajaan yang bersesuaian; dan

(iv) Ketua Jabatan boleh mengadakan kaedah pemilihan tertentu seperti temu duga untuk mendapastkan pelajar yang sesuai

(b) Pengurusan pelajar

(i) Pelajar tidak boleh diambil untuk mengisi jawatan kosong, jawatan kenaikan pangkat atau untuk melaksanakan tugas pegawai tetap;

IKLAN

(ii) Ketua Jabatan hendaklah memastikan seorang atau lebih Pegawai Penyelia di kalangan pegawai Kumpulan Pengurusan dan Profesional yang bertanggungjawab ke atas urusan penyeliaan tugas pelajar; amal/praktikal tersebut adalah merupakan salah satu syarat untuk pelajar menamatkan pengajian dengan jayanya;

(iii) Pelajar tidak layak dibayar elaun lebih masa

(iv) Pelajar akan menerima bayaran elaun mengikut hari bekerja sahaja dan tidak termasuk hari kelepasan am dan hari kelepasan mingguan; dan

(v) Elaun ini membatalkan Elaun Latihan Amali yang diterima oleh pelajar tajaan Kerajaan

Kadar pembayaran elaun ini berkuat kuasa mulai 1 September 2019. Dan sekiranya masih ada agensi/jabatan/kementerian yang tidak mahu membayar elaun praktikal korang, bolehlah tunjuk pekeliling yang dikongsi oleh YB ini ya.

Diharap agar dengan pemberian elaun ini sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban bagi pelajar amali/praktikal yang bertugas.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI