Remaja hari ini dianggap bertuah. Lahir dari kesusahan orang terdahulu yang bersusah payah memperjuangkannya. Jika remaja hari ini hanya perlu memikirkan pelajaran sahaja tetapi di zaman kegemilangan Islam dahulu, sudah lahir remaja hebat sehingga digelar jantung hati Rasulullah kerana kehebatannya dalam peperangan menghadap musuh Islam.

Mari kenali tiga remaja hebat semasa zaman Rasulullah. Apa kelebihan mereka dan kenapa kesemuanya layak diangkat sebagai Ikon remaja terbaik.

Usamah bin Zayd – Panglima Perang

Beliau mendapat gelaran Hibb Rasulillah yang bermaksud Jantung Hati Rasulullah. Ini kerana Rasulullah amat menyayangi Usamah sebagaimana Baginda menyayangi cucunya, Hassan dan Husein. Malah, Rasulullah pernah menjadikan Usamah sebagai anak angkat Baginda.

Usamah dilahirkan di Makkah pada 7 tahun sebelum Hijrah. Bapanya iaitu Zaid bin Haritsah merupakan individu terawal yang memeluk Islam. Ibunya Ummu Aiman pula adalah wanita yang menjaga Nabi Muhammad ketika kecil dahulu.

Dialah yang mengasuh Rasulullah waktu kecil, selagi ibundanya masih hidup. Dia pulalah yang merawat sesudah ibunda wafat. Karena itu, dalam kehidupan Rasulullah, beliau hampir tidak mengenal ibunda yang mulia, selain Ummu Aiman

Rasulullah menyayangi Ummu Aiman, sebagaimana layaknya sayangnya seroang anak kepada ibunya. Beliau sering berucap, “Ummu Aiman adalah ibuku satu-satunya sesudah ibunda yang mulia wafat, dan satu-satunya keluargaku yang masih ada.”

Tugas yang pernah diberikan kepada Usamah adalah tugas yang berat. Usamah bin Zayd diberikan tanggungjawab sebagai panglima perang semasa Rasulullah tidak menyertai peperangan tersebut. Rasulullah meyakini kemampuan Usamah walaupun usianya pada masa itu baru mencecah 17 tahun.

  1. Mus’ab bin Umayr – Penghafal Al-Quran

Terkenal kerana keberaniannya, Mus’ab bin Umayr menjadi antara yang terawal terlibat dalam episod perkembangan Islam. Mus’ab mendapat dua gelaran iaitu Safir al-Islam yang bermaksud Orang Baik dan Mus’ab Al-Qari yang bererti Penghafal Al-Quran.

Mus’ab lahir dalam keluarga yang kaya dengan harta yang melimpah-ruah. Dia juga dikatakan paling berwibawa, tampan, lembut, teguh pendirian dan suka memakai wangian yang harum.

IKLAN

Walaupun begitu, kekayaan itu hilang apabila Mus’ab membuat keputusan untuk memasuki Islam dengan ditentang ibunya sendiri.

Mus’ab merupakan di antara individu yang terawal memeluk Islam. Malah, ramai yang masuk Islam melalui Mus’ab seperti Sa’ad bin Muaz. Rasulullah pernah menghantar Muaz untuk mengajar Islam kepada penduduk Madinah yang telah memeluk Islam.

Mus’ab juga menjadi orang pertama yang mendirikan solat Jumaat. Mus’ab menjadi pembawa bendera Nabi dalam perang Badar dan perang Uhud.

Di dalam perang Uhud, pihak musuh telah memotong tangan kanannya. Lalu, Mus’ab memegangnya dengan tangan kirinya pula. Dipotong pula tangan kirinya.

Mus’ab tetap tidak menjatuhkan bendera. Malah meletakkannya di dadanya. Akhirnya, musuh telah memanah dada Mus’ab dan beliau telah gugur sebagai pahlawan syahid di medan perang.

Mus’ab meninggal dalam keadaan syahid dengan hanya memiliki sehelai kain. Ada riwayat menyebut bahawa surah Al-Ahzab, ayat 23 diturunkan mengenainya.

IKLAN
  1. Mu’adz bin Jabal – Pakar Halal dan Haram

Rasulullah SAW pernah bersabda: “Orang yang paling memahami tentang perkara halal haram di antara umatku adalah Mu’adz bin Jabal.”

Mu’az bin Jabal juga digelar Abu Abdul Rahman. Beliau seorang yang cerdas, mempunyai kata-kata yang baik, berwibawa, tampan, dengan budi pekerti cemerlang. Mu’adz bin Jabal merupakan salah seorang di antara enam sahabat yang menghafal Al-Quran.

Ibn Mas’ud pernah berkata,

“Mu’adz adalah orang yang selalu khusyuk dalam beribadah kepada Allah dan beragama secara hanif. Kami biasa menyamakan Mu’az dengan Nabi Ibrahim.”

Mu’adz juga pernah menyertai beberapa peperangan termasuk Perang Badar. Rasulullah juga pernah memberikan beliau tanggungjawab sebagai hakim dan guru di Yaman. Semasa mengutusnya, Rasulullah membawakannya sepucuk surat untuk diberikan kepada penduduk di sana dengan menulis di dalamnya,

“Aku utus kepada kamu semua, orang terbaik dalam keluargaku.”

IKLAN

Sebelum ke Yaman, Rasulullah bertanya kepadanya;

“Berdasarkan apa kamu memutuskan perkara, wahai Mu’adz?”

“Dengan kitab Allah (al-Qur’an)” Jawab Mu’adz.

“Jika kamu tidak menemuinya dalam kitab Allah?”

“Aku putuskan berdasarkan Sunnah Rasulullah.”

“Jika tidak dijumpai di dalam Sunnah Rasulullah.”

“Aku akan berijtihad dengan menggunakan akal fikiranku.”

“Segala puji hanya bagi Allah yang telah memberikan petunjuk-Nya kepada utusan Rasul-Nya.” Balas Rasulullah.

Sumber Rujukan: Tazkirah.net

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI