Siapa cakap bila tengah diet tak boleh makan sedap? Sekarang ni dah macam-macam barangan sihat yang korang boleh dapatkan dipasaran.

Tapi, kalau korang masih tak tahu dan ragu-ragu yang mana boleh makan atau tak, apa kata korang ikut panduan senarai yang telah disediakan oleh Anis Shakirah ini. Jenis makanan yang dikongsikan ini confirm rendah kalori dan mudah di dapati di mana-mana supermarket berdekatan dengan korang.

Photo by Markus Spiske from Pexels

Tak sangka sebenarnya banyak je makanan boleh makan, asalkan korang selalu kena check label sebelum membeli

Hari ni Anis nak share barang diet yang boleh beli kat Jaya Grocer atau mana-mana shopping mall. Cari barang sambil baca label kandungan, ingredients dan nutrition facts. Anis ringkaskan.

Anis akui makan organic dan sihat agak mahal. So, anis pilih barang-barang dalam gambar. Moga bermanfaat untuk semua.

1. Gardenia 100% Wholegrain Purple Wheat

  • Low GI
  • Value 50
  • RM3.60
  • Sommerset cottage
  • GI Value 52
  • Roti wholemeal
  • GI Value 55

2. Syrup Sugar Free

  • 10 calories per 2 tbsp
  • 355 ml
  • RM14.95
  • Regular syrup 110 calories per serving
  • Total fat 0g
  • Total Carb 4g
  • Total sugar 0g
  • Added sugar 0g

3. Sriracha Hot Chili Sauce

  • 0 calories
  • 1 tbsp 5g
  • Total fat 0g
  • Total Sugar 0g
  • Added sugar 0g
  • Protein 0g
  • 481g
  • RM12.50
  • Natural Colour

3. Hersey’s Cocoa

  • 100% Natural Unsweetened
  • 10 calories per 1 tbsp serving
  • Fat 0g
  • Sodium 0mg
  • Total Sugars 0g
  • Total Carbohydrates 3g
  • 226g RM22.85

4. Classic Keto Mayo With Mct Oil

  • 355 ml RM30.90
  • 1 tbsp 14g
  • 100 calories per serving
  • Total Fat 11g
  • Sodium 90mg
  • Total Carb 0g
  • Total sugars 0g
  • Added sugars 0g
  • Protein 0g
  • Contain 🥚 Egg
  • Keto and Paleo Approved
  • Soy Oil and Canola Oil Free

5. Tabasco Pepper Sauce

  • 60 ml RM9.20
  • Spicy garlic taste
  • Splash it on 🍕 pizza, pasta and all things Italian.
  • 1 teaspoon 5 ml – 1 calories
  • Sodium 35mg
  • Total Sugars less than 1g

IKLAN

1. Susu jenama sunlac (low fat)

  • Harga RM16.89 untuk 15 sachets x 20g (300g)
  • Susu ni dari New Zealand
  • Susu tepung skim
    – tanpa bahan pengawet
    – rendah kolestrol
    – less than 1% milk fat
    – high calcium

2. Apple Cider Vinegar

  • RM20.90 – 946 ml
    – Zero calories
    – Total fat 0%
    – Organic
    – Gluten free

3. Reduce Carb Wraps

  • RM10.80 (6 wraps – 270g)
    – Only 8g net carbs per wrap
    – Total sugars 2.5g per 100g
    – High source of fibre and protein

4. Hellman’s Mayonnaise

  • RM15.50
    – Lighter than light mayo
    – 11 cals per tablespoon
    – Fat 0.5g
    – Sugars 0.6g
    – Salt 0.26 g

5. Kewpie Dressing

  • Sesame Soy Sauce (Japan recipe)
    RM 1.15 – 25 ml
    – calories paling rendah
    – 45 kcal

6. Rolled oats

  • RM7.50 – 750 g
    – Sugar 0.7 g per 100g

7. Pisang

  • RM2.10

No 1 susu sampai no 7 pisang total RM74.85. Even mahal, fikir kos perubatan lagi mahal. So, cuba ubah cara makan. Untuk elak potong kaki sebab diabetes etc. Cukup pengalaman diri sendiri.

IKLAN

1. Roti Sommerset Cottage 300g

Multi grain & Seed
GI Value 52
Lebih baik dari roti wholegrain purple dan roti wholemeal hijau tua Gardenia.
Harga RM4.30

2. Green Love Multi Grain

  • Bijian Campuran boleh cari kat area beras.
  • Kandungan : Beras Perang, Sekoi, Barli, Gandum Kuda dan Isi Bunga Matahari.
  • Serat : 1.7g
  • Protein : 13g
  • Iron : 21.2 mg
  • berbanding nasi putih
  • Serat : 0.7g
  • Protein : 7.8g
  • Iron : 16.1 mg
  • Harga 1kg RM16.05

3. Ahmad Tea Fruit & Herb

  • Infusion Lemon and Ginger
  • Harga RM10.70 (20 sachets)
  • Ketua nurse ada share, dia cakap kalau craving manis,
    minum tea letak halia.
  • Lemon pun elok dengan chia seed.

Antara super food

1. Chia seed
2. Cili merah – increase metabolisme
3. Buah pear

4. Equal stevia

  • 0 calories (0 kcal)
  • Harga RM13.50 (40 sticks)
  • Lebih baik dari equal gold dan equal warna biru tu.
  • Carbohydrates 1.1g
    is as sweet as 1 teaspoon of sugar (16 kcal)

5. Green Tea Jasmine Pokka

IKLAN
  • No sugar
  • Premium Tea Leaves
  • No preservatives
  • Harga RM5.90

6. Timun organic

Harga RM3.90 (450g – 3 batang)

7. Pisang

RM4

Boleh beli jugak

  • unsalted nuts
  • bihun perang
  • kopi essenso pink or blue
  • garam pink himalayan

“Geram lalu area buah and sayur-sayur.. rasa nak beli semua…” 

  • Rolled oats 100g (0.7g sugar)
  • Roti sommerset cottage (GI Value 52)
  • Roti wholegrain 50
  • Roti wholemeal 55
  • Tembikai 100g (30 kcal)
  • Organic tomatoes
  • Pineapples
  • Strawberry
  • Kiwi 100g (61 kcal)
  • 2x vitamins of oranges
  • 5x nutrients of apples
  • Vitamins C

Source of fiber

Low GI
Folate

  • Guava
  • Baby carrot (ready to eat)
  • Himalayan pink salt

Anis cuba ubah tabiat makan. Dulu wajib beli…

  • Ice cream
  • Chocolate
  • Nugget
  • Burger

Pertama sekali, stop minum air manis okay . Bermula 30 Julai 2020 dengan berat 54.9 kg dan pada 3 September 2020 berat mula turun 52.2 kg. Moga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Walaupun korang tengah jaga bentuk badan, jangan risau kerana masih terdapat makanan yang boleh dimakan tanpa perlu takut jadi gemuk. So selamat mencuba!

Sumber: Anis Shakirah