Sumber Foto: Instagram @normanhakim_786

 

Dalam apa jua yang kita lakukan, satu perkara yang paling utama adalah bagi kita mendapat keberkatan dan restu daripada kedua-dua ibu bapa kita jika mereka masih hidup ataupun penjaga.

Firman Allah SWT:

“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu.”

(Surah Al-Isra’, ayat 23)

Rasulullah SAW juga pernah bersabda:

“Reda Allah bergantung kepada reda ibu bapa, manakala kemurkaan Allah bergantung kepada kemurkaan ibu bapa.”

(Riwayat Al-Tirmidzi)

IKLAN

*

Jelaslah selagi mereka masih hidup, Islam meminta kita untuk terus berkhidmat, menghormati dan menyayangi mereka seperti mereka lakukannya sewaktu kita masih kecil.

Kelmarin menerusi satu muat naik di Instagram, pelakon dan pengacara Norman Hakim telah berkongsi bagaimana anak terunanya, Danish Hakim telahpun mula berjinak-jinak dalam bidang perniagaan menerusi kelas Al-Quran secara atas talian yang diusahakan olehnya, D’Ngaji.

“Papa Tak Pernah Minta..” Anak Teruna Norman Hakim Hulur Untung Niaga Sebelum SPM

IKLAN

Sumber Foto: Instagram @normanhakim_786.

Sejak memulakan sesi pertamanya Disember lalu, Danish telah banyak mendapat kepercayaan sebagai tutor mengaji Al-Quran serta menurunkan ilmu Al-Quran tanpa mengira usia pelajar. Alhamdulillah.

Setelah sebulan memulakannya, Danish seperti mana-mana anak teruna yang masih mempunyai ibu bapa ataupun penjaga ‘beringat’ untuk menghulurkan wang pendapatannya bulan pertamanya kepada ibu bapa walaupun Norman, Abby mahupun Memey tidak pernah memintanya.

“Papa tak pernah minta, tapi abang Danish cakap dia percaya pada ‘keajaiban’ bila rezeki dia makin bertambah-tambah bila bersedekah dan bagi duit belanja kepada ibu bapa.

IKLAN

“Papa Tak Pernah Minta..” Anak Teruna Norman Hakim Hulur Untung Niaga Sebelum SPM

Sumber Foto: Instagram @normanhakim_786.

“Sekadar berkongsi, saya tidak pernah ajar anak-anak untuk bagi duit kepada ibu bapa, tapi mereka belajar dari apa yang kita sendiri praktikkan kepada mak ayah kita.

We lead by example dan percaya pada keajaiban melaluui jariah kita kepada mak ayah. Itu semua janji Allah yang memang dah tertulis dalam Al-Quran (Surah Al-Baqarah, ayat 261-262),” kongsi Norman yang juga mengingatkan agar pemberian kita itu ikhlas dan istiqomah.

Untuk pengetahuan korang juga, Danish baru berusia 18 tahun dan akan menduduki peperiksaan SPM tidak lama lagi pada bulan hadapan.

Hebat betul semangat dan usahanya untuk mencari duit pendapatan sambil menumpukan pada pelajaran!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI