Tular sejak Khamis minggu lalu di platform dalam talian beberapa ranking sekolah-sekolah terbaik berdasarkan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022.

Beberapa ranking tersebut memuatkan beberapa nama sekolah-sekolah di seluruh negara yang dikatakan sebagai antara yang mencatatkan keputusan terbaik bagi SPM kali ini.

Begitupun, kedudukan sekolah-sekolah berkenaan dilihat berbeza antara satu senarai dan senarai lain. Malah ada juga sekolah yang ‘tercicir’ daripada salah satu ranking sedangkan ia berada dalam kedudukan Top 10 dalam rankinglain.

Justeru, ramai mempersoalkan keabsahan senarai-senarai yang tular ini.

Kementerian Pedidikan Malaysia (KPM) menerusi Menteri Pendidikannya, Fahdlina Sidek tampil mengesahkan bawaha KPM tidak pernah mengeluarkan sebarang ranking sekolah-sekolah terbaik dan menasihatkan orang ramai terutama ibu bapa supaya tidak terpengaruh dengan ranking palsu itu.

IKLAN
Senarai Sekolah Terbaik SPM 2022 PALSU, KPM Nafi Pernah Keluarkan Ranking
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak yang mendominasi kebanyakan ‘ranking’ sekolah-sekolah terbaik SPM 2022.

Sebaliknya, apa yang lebih utama adalah untuk mereka fokus kepada pencapaian anak masing-masing.

“Siapa yang buat ranking itu pun di luar pengetahuan kita. Nilai GPS (Gred Purata Sekolah) adalah untuk mengukur prestasi sesebuah sekolah di peringkat negeri dan daerah.

“Nilai GPS bukan untuk dipertandingkan. Ia untuk melihat usaha yang akan dilaksanakan pada tahun mendatang ke arah peningkatan sekolah.”

“Jadi tidak timbul soal ranking,” ulasnya yang diremyi pada Majlis Jerayawara Pendidikan Madani Pendidikan Peringkat Negeri Kedah di Alor Setar, Sabtu lalu.

IKLAN

Terdahulu, beberapa senarai kedudukan sekolah terbaik mengikut keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 yang baru diumumkan pada 8 Jun 2023 telahpun tular di aplikasi permesejan seluruh negara.

Menerusi salah satu senarai yang tular itu, Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak diletakkan pada kedudukan pertama, diikuti oleh Sekolah Sultan Alam Shah (SAS), Kolej Tunku Kurshiah (TKC), Sekolah Seri Puteri (SSP) dan Sekolah Tun Fatimah (STF) melengkapkan lima tangga teratas.

IKLAN

Tempat keenam pula ‘diduduki’ oleh Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), diikuti oleh Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Sekolah Menengah Sains Alam Shah (ASIS), Sekolah Menengah Sains Banting (BASIS) dan Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang (SEPINTAR).

Senarai Sekolah Terbaik SPM 2022 PALSU, KPM Nafi Pernah Keluarkan Ranking
Salah satu ranking sekolah-sekolah terbaik SPM 2022 yang tular di fungsi Story menerusi aplikasi Instagram.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.