Pada bulan lalu, syarikat penerbangan Malindo dan Cathay Pacific daripada Hong Kong telah mengambil tindakan awal untuk mengecualikan caj penukaran penerbangan kepada rakyat Malaysia yang akan pulang ke kampung halaman untuk mengundi pada 9 Mei ini.

Hari ini, dua syarikat penerbangan gergasi negara iaitu Malaysia Airline Group (MAG) dan AirAsia pula yang mengambil tindakan serupa untuk penumpang setia mereka.

Bagi korang yang sudah pun menempah tiket penerbangan bersama AirAsia dan ingin mengubah tarikh perjalanan, ia boleh dilakukan dalam tempoh 10 hari daripada hari ini.

Selepas Malindo, AirAsia & MAS Umum Pengecualian Caj Penukaran Penerbangan Sempena PRU-14

Korang boleh memilih untuk:

IKLAN

1) Menganjak tarikh penerbangan tanpa caj tambahan. Tarikh penukaran pula adalah 30 hari daripada tarikh tempahan tiket awal. Bagaimanapun, sebarang penukaran bergantung kepada kekosongan.

2) Pilihan kedua, korang boleh menukar fare value daripada tiket yang ditempah lebih awal itu menggunakan akaun AirAsia BIG Loyalty untuk penerbangan pada masa hadapan. Ia boleh ditebus semula dalam tempoh 90 hari daripada tarikh penukaran fare value itu.

AirAsia tidak keseorang apabila MAG juga menawarkan pengecualian caj yang sama bagi tempahan Malaysia Airlines, Firefly dan MASwings sempena Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang.

IKLAN

Selepas Malindo, AirAsia & MAS Umum Pengecualian Caj Penukaran Penerbangan Sempena PRU-14

Kata wakil daripada MAG, pengecualian ini merangkumi semua jenis tiket yang tarikh perjalanannya jatuh di antara 8 Mei sehingga 10 Mei 2018.

IKLAN

Sama seperti AirAsia, sebarang bentuk perubahan tiket perlu dilakukan dalam tempoh 10 hari bermula hari ini.

Sekiranya ingin menangguh perjalanan ke destinasi asal, korang juga boleh melakukannya sehingga tempoh 2 bulan daripada tarikh penerbangan asal.

* * * * *

Bagi maklumat lanjut, korang boleh merujuk ke laman web AirAsia dan Malaysia Airline Group.