Umum mengetahui PKP 2.0 di sedang berjalan dibeberapa negeri setelah kerajaan memutuskan untuk melaksanakannya di enam negeri zon merah untuk tempoh 14 hari mulai 3 hingga 26 Januari, 2021.

Selepas Kelantan, 2 Daerah Di Negeri Sembilan Dikenakan PKP 2.0 Bermula Esok

IKLAN

Namun, ada berita terbaru apabila dua dearah di Negeri Sembilan turut dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan bermula esok sehingga 1 Februari 2021. Menurut Dato’ Seri Ismail Sabri selaku Menteri Kanan (Pertahanan), perintah ini dilaksanakan berikutan jumlah kes terbaharu Covid-19 yang sangat tinggi dan mendadak dalam tempoh 14 hari yang lalu.

IKLAN

“Selain itu, kebanyakan mukim di Seremban juga adalah zon merah iaitu tujuh daripada sembilan mukim. Bilangan kes yang dilaporkan dalam masa 14 hari di tujuh mukim adalah dalam lingkungan 56 hingga 283 kes.

“Di Port Dickson pula, KKM mengesahkan terdapat peningkatan kes positif COVID-19 secara mendadak dalam tempoh 14 hari yang melibatkan beberapa kluster iaitu daripada 35 kepada 167 kes,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Tambahnya, pelaksanaan PKP adalah bagi mengekang penularan COVID-19 dalam komuniti dan mengawal pergerakan di kedua-dua daerah berkenaan.

IKLAN

Sumber : Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI