Remaja yang dikenali sebagai Alana Cutland tersebut adalah merupakan pelajar dari Universiti Cambridge UK yang sedang berada di kepulauan Madagascar untuk sebuah lawatan kajian.

 

Pelajar tahun kedua jurusan Sains Biologi Semulajadi itu khabarnya sedang berada dalam tempoh lawatan 6 minggu untuk tujuan mengkaji dasar lautan Hindi di Madagascar serta kumpulan ketam yang semakin diancam kepupusan di sana.

Namun selepas hanya 8 hari di Madagascar, dia bersetuju untuk pulang semula ke UK. Mengapa?

Pelajar Cambridge Sanggup Terjun Kapal Terbang Selepas Terkena Serangan ‘Paranoia’

IKLAN

Alana dikatakan berdepan dengan 5 serangan paranoia atau tekanan perasaan. Malah, pada malam sebelum insiden berlaku, beberapa saksi berkata Alana bercakap dengan ibu bapanya menerusi panggilan telefon dalam keadaan tertekan.

“Alana merupakan pelajar yang selalu meminta sokongan moral terutamanya daripada ibu bapa sendiri kerana dia selalu berada dalam keadaan paranoid. Kadangkala dia sedikit sukar untuk menguruskan kehidupan peribadi dan pengajian kerana keadaannya itu,” katanya.

Pelajar Cambridge Sanggup Terjun Kapal Terbang Selepas Terkena Serangan ‘Paranoia’

IKLAN

Selepas panggilan telefon tersebut dan perbualan menerusi emel, Alana bersetuju untuk pulang ke UK di dalam kapal terbang Cessna yang disewa oleh ibu bapanya, Neil & Alison. Kapal terbanh peribadi itu sedang menuju ke lapangan terbang antarabangsa Ivato Antananarivo sebelum ke UK.

Entah bagaimana, ketika berada pada ketinggian 5,000 kaki di udara, saksi berkata pelajar dari Cambridge itu melepaskan diri dari tali pinggang keledar, menuju ke arah pintu kapal terbang dan cuba memecah keluar!

IKLAN

Seorang saksi bernama Ruth Johnson (pegawai) berusia 51 tahun dan juruterbang pesawat cuba untuk menahan Alana dengan berpegang pada kakinya untuk beberapa minit. Namun usaha itu gagal apabila mangsa berjaya meloloskan diri dan terjun hingga mati.

Pelajar Cambridge Sanggup Terjun Kapal Terbang Selepas Terkena Serangan ‘Paranoia’
Pasukan penyiasat dan saksi cuba melakukan lakonan semula insiden.

Buat masa ini, pasukan penyelamat masih cuba mencari mayat mangsa namun kemungkinan untuk ia ditemui agak nipis. Ini kerana mangsa dipercayai jatuh di kawasan pedalaman hutan Madagascar.

Aduhh, macam-macam! Apa yang dapat dipelajari di sini adalah untuk kita bijak mengawal rasa tertekan. Membunuh diri bukanlah jawapan kepada segala masalah dunia, gaiss..

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI