Foto Via Pexels

Syukur, sekali lagi kita dipertemukan dengan 1 Rejab pada hari ini. Itu menandakan kita hanya tinggal 2 bulan saja sebelum Ramadan.

Rejab ini merupakan satu bulan yang cukup istimewa bulan orang Islam sehinggakan ia tergolong dalam empat ‘bulan Haram’ yang dinamakan dalam Islam.

Selain Langsaikan ‘Hutang Puasa’, Perbanyakkan Doa Ini Di Bulan Rejab

Antara empat bulan haram (yang dihormati) iaitu tiga bulan berturut-turut: Zulkaedah, Zulhijjah, dan Muharram. Seterusnya Rejab iaitu antara bulan Jamadilakhir dan Sya’ban.” Hadis sahih direkodkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.

Imam Ibnu Rajab al-Hanbali menjelaskan, maksud Rejab ialah agung (Lata’if al-ma’arif, hlm. 117). Oleh sebab itu, bulan Rejab adalah bulan yang agung dan mulia. Antara keistimewaan bulan Rejab ialah berlakunya peristiwa Isra’ dan Mikraj yang menurut majoriti ulama’ ia berlaku pada 27 Rejab.

Selain Langsaikan ‘Hutang Puasa’, Perbanyakkan Doa Ini Di Bulan Rejab

Kita semua digalakkan untuk lebihkan ibadat berpuasa, bersedekah, berzikir, menunaikan solat sunat dan membaca Al-Quran pada keempat-empat bulan ini. Sumber (I)

Untuk pengetahuan, ini adalah 3 lagi keistimewaan bulan Rejab yang harus diketahui oleh kita semua yang beragama Islam.

IKLAN
  1. Ganti Puasa

Bulan Rejab ini selalunya dianggap sebagai bulan latihan bagi umat Islam melatih diri untuk berpuasa sebelum tibanya Ramadan. Bagi kaum perempuan pula, ini boleh dianggap sebagai bulan ‘warning’ bagi mereka menggantikan ‘hutang puasa’ sementelah tinggal 2 bulan saja masa yang tinggal.

Korang juga boleh saja menggabungkan niat puasa sunat dengan puasa ganti.

2. Bulan Persediaan

Selain daripada berpuasa, umat Islam juga digalakkan bersedia mempertingkatkan ibadah bermula bulan ini menuju ke Ramadan.

Kata Imam Muda Aran kepada rakan media di Sinar Plus, Rejab ibarat kita menanam pokok. Syaaban pula ibarat menyiram tanaman dan meletakkan baja. Manakala Ramadan pula bulan untuk kita menuai hasilnya.

IKLAN

3. Perbanyakkan Doa Ini

Tentunya, bulan mulia ini didatangkan dengan satu doa khas buat umat Islam agar mereka boleh memohon dapat menemui Ramadan tidak lama lagi.

Amalkan doa, “Allahumma bariklana fi Rajab wa Sya’ban wa Balighna Ramadan.”

Maksudnya, “Ya Allah, berkatilah kami di bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikanlah kami kepada Ramadan.”

IKLAN

Mudah-mudahan doa kita itu akan diterima. Wallahualam.

 

Apa itu Bulan Haram?

Menurut keterangan yang diberikan oleh pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, bulan-bulan Haram Islam telah diterangkan dalam Al-Quran sendiri.

Firman Allah SWT dalam surah Al-Taubah ayat 36; maksudnya:

*****

“Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya); dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa”.

*****

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI