Penulis ragu-ragu – sama ada patut untuk gelak atau risau.

Pada perlumbaan Formula One Malaysian Grand Prix semalam di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), ia berakhir dengan kemenangan dramatik Max Verstappen dari pasukan Red Bull Racing yang mendahului Lewis Hamilton (Mercedes Petronas) dan Daniel Ricciardo (Red Bull Racing).

Namun, apa yang berlaku selepas perlumbaan tersebut berakhir adalah lebih menganehkan buat penonton yang menyaksikannya secara langsung.

Sebastian Vettel ‘Tumpang’ Kereta Pascal Wehrlein Selepas Insiden F1 Di Sepang

Selepas tamat perlumbaan, sudah menjadi kebiasaan untuk para pelumba melakukan satu lagi pusingan mengelilingi litar. Pusingan terakhir ini memberi peluang kepada pelumba untuk mengucapkan terima kasih, melambai dan untuk memakir jentera di kawasan yang disediakan.

So, this lap should have been slow, steady and collision free.

Tetapi yang sebaliknya berlaku di Litar Sepang semalam.

IKLAN

Sebastian Vettel ‘Tumpang’ Kereta Pascal Wehrlein Selepas Insiden F1 Di Sepang

Pelumba Ferrari Sebastian Vettel terlibat dengan perlanggaran bersama pelumba pasukan Willians, Lance Stroll di selekoh awal selepas tamat perlumbaan. Ia bukan saja mengakibatkan tayar belakang kiri jentera tercabut, malah pelanggaran tersebut meranapkan gearbox jentera.

Secara teknikal pula, Vettel akan dikenakan penalti 5 grid ke belakang pada perlumbaan Grand Prix Jepun hujung minggu ini.

Ini bukanlah insiden pertama buat Vettel pada musim ini. Dua minggu lepas, Vettel terlibat dalam pelanggaran di litar Singapura dan kemudiannya mengalami power problem yang membuatkan dirinya tercampak ke grid belakang.

IKLAN

Pelanggaran Yang Tak Disangka

Sebastian Vettel ‘Tumpang’ Kereta Pascal Wehrlein Selepas Insiden F1 Di Sepang

Semalam, Vettel cukup cemerlang apabila dia berjaya memandu jenteranya dari posisi ke 20 naik hingga posisi ke 4 pada akhir perlumbaan. Seriously, he was just brilliant yesterday!

Pada awal perlumbaan, penonton rata-rata memberikan tumpuan di antara Verstappen dan Hamilton yang masing-masing cuba merampas tempat pertama.

Namun pada pertengahan perlumbaan, tumpuan bertukar arah kepada Ricciardo dan Vettel di tempat ketiga dan keempat. Semuanya gara-gara saingan sengit yang Vettel berikan terutamanya apabila mempunyai beberapa peluang di selekoh litar untuk memecut Ricciardo.

IKLAN

Sebastian Vettel ‘Tumpang’ Kereta Pascal Wehrlein Selepas Insiden F1 Di Sepang

Namun, penulis percaya Vettel sendiri tak dapat menjangkakan insiden pelanggaran bakal berlaku di akhir saingan semalam.

Vettel dalam kenyataannya kepada portal Daily Mail berkata, “I went to the outside to pick up a bit of rubber and I think Lance (Stroll) wasn’t looking and wanted to do the same but it was too late – I was already there.”

Apa-apa pun, penonton semua terhibur dengan sportmanship yang ditunjukkan oleh Vettel apabila dia ‘menumpang’ kereta pelumba Pascal Wehrlein untuk kembali ke garage pasukannya. He just sat there at the side and wave like it is just another normal day. (Cue: applause)

Sebastian Vettel ‘Tumpang’ Kereta Pascal Wehrlein Selepas Insiden F1 Di Sepang

Kejadian tersebut nyata memberikan impak epik kepada Malaysian Grand Prix semalam yang menyaksikan edisi ke 19 sekaligus edisi terakhir F1 di litar tersebut sejak tahun 1998. It was definitely a race to remember.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI