Foto terbaru yang dimuat naik oleh abang Yang Berhormat Syed Saddiq Syed Abdul Rahman semalam telah mencetuskan spekulasi.

 

Ini kerana Syed Abdullah Syed Abdul Rahman mengumumkan bahawa dia secara sah telah menyertai parti UMNO sekaligus seakan ‘membelakangi’ pendirian adiknya yang kekal dengan parti BERSATU tetapi tidak menyokong perlantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

IKLAN

Menurut Syed Abdullah, ini merupakan pilihan peribadi dan tidak dipengaruhi oleh ahli keluarganya dan laporan media. Kenyataan permulaan daripadanya ini jelas ingin menjawab spekulasi netizen yang pasti pelik mengapa dirinya mempunyai pendirian politik berbeza daripada adiknya, bekas Menteri Belia & Sukan Syed Saddiq.

Walaupun masih menyertai parti BERSATU di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, beliau tetap dengan pendiriannya yang menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri Malaysia yang sah.

“Saya Tak Dipengaruhi Keluarga” Abang Syed Saddiq Tiba-Tiba Sertai UMNO Kerana..

IKLAN

Berbalik kepada Syed Abdullah, dia melihat hari kemasukannya sebagai seorang ahli parti UMNO ini merupakan hari bersejarah untuk dirinya, keluarga dan rakan-rakannya.

“Hari ini saya memutuskan untuk menyertai UMNO kerana saya percaya generasi mudah harus meneruskan legasi (pemimpin UMNO terdahulu).

IKLAN

“Saya habiskan masa di luar negara beberapa tahun lalu dan apabila pulang semula ke sini, saya perhatikan terdapat banyak perubahan yang telah berlaku kepada negara kita. Itu membuatkan saya berpihak kepada parti yang saya percaya dahulu (UMNO).

“UMNO tidak sempurna, ada juga yang berpendapat ia bukanlah parti yang sama seperti dahulu. Bagaimanapun, saya dikelilingi oleh generasi muda yang percaya boleh mengembalikan UMNO ke landasan semula,” jelasnya menerusi paparan di Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syed Abdullah (@syedabdullah1989) on

Seperti yang dijangka, ramai netizen yang seakan terkesan dengan keputusan Syed Abdullah.
Ramai tertanya mengapa keputusan ini dibuat setelah kerajaan Pakatan Harapan kehilangan mandat? Ada juga yang berpendapat sinikal terhadap hubungannya dengan Syed Saddiq selepas ini. Will the brothers have the same relationship after this?
Sementara itu, tidak kurang juga yang berpendapat kita tak seharusnya menilai niat Syed Abdullah untuk ‘membelakangi’ adiknya dengan menyertai UMNO.
“Tak kisah lah parti apa, yang penting kita semua kena naikkan balik cara pemikiran orang Melayu sebagai pemimpin yang berjuang mendapatkan semula keharmonian Malaysia dengan semua kaum..”
*
Ini bukanlah hubungan adik-beradik pertama yang berlainan pandangan politik di Malaysia. Sebelum ini, kita pernah mendengar mengenai pertembungan tiga orang adik-beradik iaitu Tan Sri Joseph Pairin Kitingan (PBS), Datuk Dr Jeffrey Kitingan (STAR) dan Crispin Kitingan (WARISAN) di Sabah.
Selain itu, juga di Sabah, pertembungan epik di antara Datuk Seri Mohd Shafie Apdal  dan sepupu beliau, Datuk Seri Nasir Sakaran juga pernah berlaku bagi kerusi DUN Senallang.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI