Teringat kembali bila time dulu-dulu, selain daripada excited nak berbaju raya baru dan makan ketupat rendang, ramai yang pasti tertunggu-tunggu drama hebat yang akan ditayangkan di kaca TV.

Dari golongan muda sampailah ke anak cucu terlalu asyik duduk depan TV sambil mengesat hidung yang meleleh dek kerana beria sangat menangis.

Ya, kalau korang nak tahu drama raya dulu bukan biasa-biasa wey. Semuanya memang legend. Kalau tak meleleh air mata, memang tak sah!

Jom kita throwback sikit antara drama legend raya yang pernah menjadi bualan satu ketika dahulu.

1. Daun Ketupat Kering

5 Drama Raya Legend Yang Pernah Hit Satu Ketika Dulu

Drama ini mengisahkan seorang ibu dengan 5 orang anaknya, seorang menantu dan seorang anak angkat. Semasa si ibu menunggu kepulangan anak-anaknya, satu tragedi menyedihkan telah berlaku di mana keempat-empat orang anaknya meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.

2. Pondok Buruk

5 Drama Raya Legend Yang Pernah Hit Satu Ketika Dulu

IKLAN

Antara drama raya terbaik yang ditayangkan di Astro dalah Pondok Buruk. Lakonan Fauziah Nawi, arwah Ismail Din, Rosyam Nor, Jalaluddin Hassan dan Vanidah Imran ini memang membuatkan penonton rasa sayu dan terkesan dengan watak mereka.
Pondok Buruk juga bakal meninggalkan kesan yang cukup pahit dan pedih buat mereka yang menyisihkan diri daripada keluarga, terutamanya ibu bapa.

3. Rendang Untuk Mertua

5 Drama Raya Legend Yang Pernah Hit Satu Ketika Dulu

Marina dibenci mertuanya kerana kurang cantik berbanding menantu yang lain. Walau bagaimanapun, dia sangat taat kepada mertua dan sewaktu Aidilfitri, Marina bertungkus-lumus mengemas dan memasak.

Rendang yang disediakan olehnya sangat disukai oleh ibu mertuanya tetapi mereka sering berpura-pura tidak menyukainya. Ketika mertuanya sakit, Marina dituduh ingin membolot harta keluarganya itu.

IKLAN

4. Takbir Suci

5 Drama Raya Legend Yang Pernah Hit Satu Ketika Dulu

Lakonan Raja Azura sebagai Kak Nora dalam drama ni memang amat zalim cara dia melayan anak yatim. Siapa yang tonton drama ni confirm geram habislah dengan si Nora ni. Drama ni ada sambungan iaitu Takbir Suci 2 dan Takbir Suci 3.
Korang boleh dapat tengok macam mana akhirnya Nora ni dapat pembalasan.

5. Sinar Penghujung Takbir

5 Drama Raya Legend Yang Pernah Hit Satu Ketika Dulu

IKLAN

Mengisahkan tentang Senah, seorang ibu yang cacat penglihatan berharap agar dapat ditemukan dengan anak lelakinya sendiri. Semuanya gara-gara suami Senah yang mengambil anaknya sejak dia lahir dan berjanji untuk memulangkan semula pada hari raya pertama.

Lakonan: Ellie Suriati, Norlia Ghani, Didie Alias, Amerul Affendi

6. Aidilfitri di Bulan Sya’ban

5 Drama Raya Legend Yang Pernah Hit Satu Ketika Dulu

Lain pula dengan drama raya ni, Aidilfitri di Bulan Sya’ban lebih menghiburkan dengan aksi komedi yang mencuit hati. Drama ini mengisahkan seorang pemuda disahkan menghidap kanser dan tidak mempunyai masa yang lama untuk hidup.

Permintaan terakhirnya adalah untuk menyambut raya dan semua kehendaknya dituruti oleh rakan-rakannya. Namun begitu, rupa-rupanya doktor sudah pun membuat kesilapan dan sebenarnya dia tidak mempunyai kanser.

Macam-macam aksi lucu lakonan Joey, Rashidi Ishak dan Shajiry yang pastinya buat korang gelak gila. Tak caya, tengok laa..