Here comes the dinosaur! Formula yang diguna pakai oleh pembikin filem Hollywood dengan menggabungkan aksi manusia serta monster-like creatures tidak pernah lapuk. Begitu juga dengan filem terbaru ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ (JWFK). Ia merupakan filem kelima daripada francais ‘Jurassic Park’ dan merupakan filem sekuel ‘Jurassic World’ yang ditayangkan pada tahun 2015.

Apa yang membuatkan francasi filem ini berjaya? ‘Jurassic World’ (2015) contohnya menjadi filem pertama yang mendapat jumlah kutipan melebih USD500 juta dalam tempoh seminggu tayangan dan pada ketika tahun tersebut ia melonjak ke kedudukan filem ketiga di carta box office.

JWFK mengambil tempat tiga tahun selepas kemusnahan berskala mega berlaku di Pulau Isla Nubar yang menempatkan taman tema dinosaur, Jurrasic World. Saki baki dinosaur yang tinggal di pulau tersebut kini bebas merayau tanpa sebarang kawalan daripada mana-mana pihak.

Ironi dengan sejarah mereka yang mengalami kepupusan jutaan tahun dahulu, kesemua dinosaur di Isla Nubar kini berdepan ancaman sama selepas sebuah gunung berapi menjadi aktif dan memuntahkan laharnya. Ia hanya menunggu masa untuk meletus dengan hebat lantas melenyapkan terus kewujudan dinosaur buat kali kedua dalam sejarah dunia.

[REVIEW] ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’, Bukan Sekadar Filem Dinosaur
Misi menyelamat Blue the last Velociraptors

Melihatkan perkara tersebut, bekas Pengurus Operasi Jurassic World, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) menubuhkan sebuah organisasi dikenali sebagai Dinosaur Protection Group demi menyelamatkan dinosaur di pulau tersebut. Demi misi tersebut Claire telah bekerjasama dengan Benjamin Lockwood, bekas rakan kongsi John Hammond untuk memindahkan dinosaur ke Amerika Syarikat.

IKLAN

Owen Grady (Chris Pratt) bekas pelatih dinosaur dan di Jurassic World pula kini bersara dan menjalani hidup di kawasan pedalaman. Untuk menjadikan misi menyelamat menjadi kenyataan Claire telah memujuk Owen untuk turut serta dalam misi ini.

Namun apa yang Claire dan Owen tidak ketahui ialah rancangan jahat yang dirancang oleh Eli Mills (Rafe Spall), pembantu kanan Benjamin Lockwood terhadap kesemua dinosaur yang kononnya ingin diselamatkan oleh syarikat kendaliannya.

IKLAN
[REVIEW] ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’, Bukan Sekadar Filem Dinosaur
Siapakah kanak-kanak misteri di kediaman Lockwood ini?

Apa yang membezakan JWFK dengan filem-filem terdahulu. Bagi REMAJA ia tidak jauh bezanya. Mereka masih menggunakan formula yang sama, which is bukanlah benda yang tak baik tetapi kadangkala plotnya agak predictable.

Dalam filem ini kita sekali lagi diperkenalkan dengan sejenis dinosaur hibrid atau ciptaan yang mempunyai pelbagai potensi pemangsa luar biasa. Menerusi filem ini juga kita dapat melihat bagaimana beberapa point of view berbeza daripada karakter-karakternya terhadap dinosaur.

IKLAN

Claire mewakili padangan seorang yang optimistik tapi pada dalam masa yang sama dia juga agak selfish kerana ingin menegakkan ideologinya tanpa mengira apa musibah yang boleh terjadi selepas itu. Owen pula mewakili pandangan seorang yang simple. Dia hanya lakukan apa yang dia rasa perlu lakukan demi kebaikan semua pihak. Manakala Eli pula mewakili pandangan seorang yang ingin merebut peluang mencari keuntungan terhadap apa yang dianggapnya mempunyai potensi besar untuk direbut.

Dari segi aksi, ia tidak mengecewakan dan seperti biasa kita dihidangkan dengan banyak aksi dinosaur pelbagai spesies di skrin. Filem terbaru pada kali ini juga memperkenalkan seorang pelakon kanak-kanak baru dan karakternya mempunyai sekarah yang cukup misteri.

In theory, you will get what you expected from this film. Dan itulah apa yang REMAJA rasakan selepas selesai menonton filem ini. JWFK akan mula ditayangkan di seluruh negara bermula esok, 7 Jun 2018.

RATING: 3.5/5