Resipi Perapan Mudah Untuk Si Bujang, Sesuai Untuk Korang Yang Tengah Diet

559
Kredit foto: Mohammad Ridzwan Zamani

Pemilihan makanan sihat mempengaruhi gaya hidup seseorang individu itu, sama ada ingin mengamalkan kehidupan sihat atau pun sebaliknya. Untuk memastikan badan kita kekal fit dan cergas. Maka, untuk itu korang kenalah mengamalkan diet yang seimbang.

Nak sediakan resipi eat clean ni sebenarnya tak susah pun. Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Mohammad Ridzwan Zamani ada berkongsi beberapa resipi perapan yang korang boleh sediakan dengan mudah.

Kredit foto: Mohammad Ridzwan Zamani

Jelasnya, bahan perapan ini boleh dibuat sekali gus untuk seminggu dan ia sangat sesuai bagi orang bujang yang bekerja untuk menyediakannya.

Pada awalnya, kos yang diperlukan agak mahal kerana perlu membeli bahan rempah untuk perapan. Namun, Ridzwan juga menjelaskan bahawa rempah-rempah tersebut boleh tahan sehingga satu ke dua bulan. Untuk mingguan pula, korang hanya perlu membeli protein seperti ayam, daging atau ikan. Jadi, bajetnya sudah tidak terlalu mahal.

Jom kita lihat antara resipi ringkas yang boleh disediakan dan paling penting ia lebih sihat dan tetap sedap. Hiks!

Kredit foto: Mohammad Ridzwan Zamani

Resipi 1

Bahan-bahan:

IKLAN

• Mix herbs
• Mix spices
• Paprika
• Lemon
• Garam
• Olive oil

Resipi 2

Bahan-bahan:

• Madu
• Mustard
• Garam
• Lada hitam
• Olive oil
• Lemon

Resipi 3

Bahan-bahan:

• Serbuk cajun
• Lada hitam
• Garam
• Olive oil

Kredit foto: Mohammad Ridzwan Zamani

Resipi 4

Bahan-bahan:

• Rosemary
• Lada hitam
• Garam
• Olive oil

Resipi 5

Bahan-bahan:

• Thyme
• Paprika
• Garam
• Olive oil

Kredit foto: Mohammad Ridzwan Zamani

Kesemua resipi ini korang boleh masak secara grill. Baru sihat kan? Hehe.. Selamat mencuba!

Sumber: Mohammad Ridzwan Zamani