Biasanya ramai yang skip sahur dengan alasan tak lalu nak makan pada waktu pagi. Padahal sama seperti breakfast, sahur ni pun penting untuk membekalkan tenaga supaya korang boleh bertahan sepanjang hari.

Bukanlah pagi-pagi tu dah kena makan nasi kandar atau nasi Arab, tapi kalau bijak memilih menu sahur, insyaAllah korang akan kekal bertenaga ketika berpuasa.

Kami nak kongsikan satu resipi daripada Escort Group Workout yang mudah untuk korang sediakan pada waktu sahur nanti. Resipi ni tak perlu masak-masak pun. Campur je semua bahan, siap!

Bahan-bahan:

– 300ml susu

– 2 atau 3 biji kurma

IKLAN

– 3 sudu besar oat

IKLAN

IKLAN

Cara membuat:

Campurkan kesemua badan dalam shaker dan siap! Kalau korang suka makan sejuk-sejuk, boleh la buat sebelum tidur dan masukkan ke dalam peti ais.

Mudah je kan? Salah satu kelebihan menu ini adalah korang akan rasa bertenaga sepanjang hari sebab bahan-bahan yang digunakan memang superfood dan oat pun salah satu makanan yang mempunyai glysemik indeks (GI) rendah yang menjadikan oat lambat di hadam dan membuatkan korang lambat lapar.

So, memang sesuaikan sangat la kalau bersahur dengan air minuman ni kan? Sangat mudah disediakan dan yang paling penting dapat memberi kekenyangan dalam waktu yang lama. Lepas ni dah tak ada alasan untuk korang tak mahu bersahur.