Jom cuba hasilkan bebola daging bersalut kulit popia ala wantan yang lazat ini. Mudah dah dijamin halal!

Wantan sememangnya enak digoreng. Tetapi jika dinikmati dengan sup, pasti lagi memuaskan. Memang sesuai untuk waktu berbuka puasa. Padu!

Untuk resepi bebola daging kulit popia yang simple dan enak, ikuti resepi perkongsian pengguna Facebook Saffiah Sulaiman yang telah melalui group GeNg SuKa mAsaK & MaKAn SEdAp (SuKmA)

BAHAN-BAHAN

– Sebungkus bebola daging

– 3 ulas bawang putih

– Sebiji bawang besar

– 1 sk lada hitam

– Kulit popia

CARA-CARA MEMASAK

IKLAN

1. Rebus sebungkus bebola daging yang dicampurkan bersama bawang putih dan bawang besar yang diketuk manja. Masukkan juga lada hitam.

2. Tak perlu rebus dengan air yang banyak, cukup sekadar paras bebola.

3. Rebus sehingga mendidih dan tapis.

4. Air rebusan daging jangan dibuang. Untuk digunakan sebagai resipi sos lada hitam.

5. Belah kulit popia bersaiz besar kepada empat.

6. Bancuh sedikit tepung gandum sehingga likat. Untuk digunakan sebagai gam pelekat kulit popia. Kalau tak nak guna bancuhan tepung, boleh sekadar gunakan air.

7. Bila bebola sudah sejuk baru letakkan di kulit popia dan bungkus cantik.

IKLAN

8. Lipat seperti dalam gambar dan lekat menggunakan bancuhan tepung.



9. Panaskan minyak. Pastikan minyak betul-betul panas dan barulah masukkan popia. Goreng sehingga kuning keemasan.

10. Sentiasa terbalikkan popia dan tidak perlu lama sebab bebola daging sudah masak.

11. Tos dan tapis

RESEPI SOS LADA HITAM

IKLAN

BAHAN-BAHAN
– 2 sb Susu kotak
– 3 sb Air rebusan daging
– 1 sk Lada hitam
– 2 sb tepung jagung (bancuh dengan sedikit sahaja air)
– Garam
– Gula
– Serbuk perasa
– Kicap (untuk warna)

CARA :
1. Satukan semua bahan dan masak atas api kecil. Kacau sentiasa dan sesuaikan rasanya.

RESEPI SOS MAYONIS PEDAS

BAHAN-BAHAN
– 3 sb Sos cili

– 3 sb Mayonis

CARA :
1. Satukan kedua-dua bahan dan kacau.

Siap dan boleh la makan. Selamat Mencuba!

Sumber : Saffiah Sulaiman