Kemenangan Joko Widodo dalam Pilihan Raya Presiden (Pilpres) setelah ia diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Indonesia semalam nampaknya tidak disambut gembira oleh sesetengah penyokong parti pencabar.

 

Buktinya sejak semalam, beberapa rusuhan telah tercetus di sekitar ibu kota Jakarta sehingga mengakibatkan 6 orang maut manakala 200 lagi cedera setakat jam 9 pagi tadi.

Setelah pihak hospital menjalankan bedah siasat terhadap 6 mangsa terbabit, malangnya kebanyakan daripada mereka merupakan penyokong calon presiden, Jeneral Probowo Subianto.

Remaja Antara Golongan Perusuh Pilihan Raya Presiden di Jakarta, 6 Maut 200 Lagi Cedera

IKLAN

Menteri Koordinator Bidang Politik Hukum dan Keamanan Indonesia iaitu Wiranto berkata dalang di sebalik rusuhan ini telah dikenal pasti oleh pihak berkuasa. Lalu, mereka akan mengambil tindakan tegas bagi memastikan keamanan di Jakarta terjamin, walaupun tindakan terpaksa diambil ke atas perusuh remaja yang merupakan sebahagian besar daripada jumlah yang dikenal pasti.

“Mereka cuba untuk meniup api kebencian terhadap kerajaan. Pelik apabila penyokong Jeneral (Probowo) yang maut sedangkan aksi keganasan dilakukan oleh kelompok lain selain yang turun rusuhan. Mereka ini telah diupah terlebih dahulu,” kata beliau.

IKLAN

Dalam video rusuhan yang tersebar menerusi media sosial, ternyata ramai remaja di bawah umur yang turut terlibat sama. Walaupun ada yang tak layak untuk mengundi lagi, mereka turun padang juga bagi ‘meramaikan’ situasi.

“Kami prihatin soal perusuh yang di bawah usia ikut sama merusuh. Bukan saja mereka merisaukan kami dan pihak berkuasa, tetapi juga keluarga mereka yang sedang berada di rumah pada bulan Ramadan ini.”

Remaja Antara Golongan Perusuh Pilihan Raya Presiden di Jakarta, 6 Maut 200 Lagi Cedera

IKLAN

Dalam pada itu, Kedutaan Besar Malaysia menyarankan agar rakyat Malaysia di Jakarta terutamanya di kalangan pelajar universiti agar mengikuti berita sahih menerusi laporan media tempatan dan tidak mempercayai bulat-bulat berita yang disampaikan melalui media sosial.

Mereka juga dinasihatkan untuk tidak melalui beberapa kawasan rusuhan dan perhimpunan besar-besaran dalam tempoh terdekat.

 

Remaja Antara Golongan Perusuh Pilihan Raya Presiden di Jakarta, 6 Maut 200 Lagi Cedera

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI