Hampir 200,000 penduduk di negara seberang, Thailand telah dimasukkan ke hospital ekoran daripada pencemaran udara atau lebih dikenali jerebu.

Ibu kota ‘The Land Of Smiles’, yang mempunyai kira-kira 11 juta orang dan salah satu destinasi pelancongan paling popular di dunia, telah dilanda jerebu beberapa hari yang lalu susulan daripada campuran asap kenderaan, pelepasan asap industri serta asap daripada pembakaran sektor pertanian.

ARTIKEL BERKAITAN: Hat Yai Jadi ‘Top 1’ Destinasi Pilihan Percutian Keluarga Malaysia, Kuala Lumpur Pula Destinasi Domestik Paling Kerap Dilawati

‘The Land of Smiles’, Thailand Kini Dilanda Jerebu. Hampir 200 Ribu Orang Dimasukkan Ke Hospital
Sumber: AFP

Menurut Kementerian Kesihatan Awam, lebih 1.3 juta orang telah jatuh sakit di bandar itu sejak awal tahun ini akibat pencemaran udara, dengan hampir 200,000 dimasukkan ke hospital minggu ini sahaja.

IKLAN

Selain itu, sebanyak  50 daerah di Bangkok semalam merekodkan paras tidak selamat zarah halus paling berbahaya dinamakan PM2.5,  manakala kandungan pencemaran itu hari ini  turut jauh melebihi garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

‘The Land of Smiles’, Thailand Kini Dilanda Jerebu. Hampir 200 Ribu Orang Dimasukkan Ke Hospital

Paras PM2.5 telah melebihi had selamat untuk kebanyakan kawasan di Bangkok sejak tiga hari lalu, demikian menurut jabatan kawalan pencemaran kerajaan.

IKLAN

Keadaan lebih buruk di bandar utara Chiang Mai, di wilayah pertanian di mana petani membakar tunggul tanaman pada masa ini.

Wakil doktor daripada kementerian tersebut, Kriangkrai Namthaisong, semalam menggesa kanak-kanak dan wanita hamil untuk tinggal di dalam rumah selain memaklumkan sesiapa yang berada di luar perlu memakai topeng pelitup muka N95.

IKLAN

‘The Land of Smiles’, Thailand Kini Dilanda Jerebu. Hampir 200 Ribu Orang Dimasukkan Ke Hospital

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Pexels

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI