Insiden kemalangan yang membabitkan pemandu mabuk seakan berleluasa terjadi di negara kita. Ada yang sehingga melibatkan kes kematian dan sememangnya masyarakat meminta mereka dikenakan hukuman yang berat.

Terbaru, seorang remaja berusia 22 tahun menjadi individu pertama di Pulau Pinang yang didakwa di bawah bawah Seksyen 45A(1) Akta Pengangkutan Jalan pindaan 2020 selepas dikuatkuasakan Jumaat lalu.

Saw Yen Yew dihadapkan ke Mahkamah Majistret Georgetown kerana menunggang motosikal di bawah pengaruh alkohol tiga hari lalu. Bagaimanapun, tertuduh mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Rosnee Mohd Radzuan.

Remaja 22 Tahun Jadi Suspek Pertama Didakwa Dengan Akta Baharu Pemandu Mabuk
Kredit foto: malaymail.com

Mengikut kertas pertuduhan, Yen Yew didakwa menunggang motosikal dalam keadaan melebihi kadar alkohol yang ditetapkan iaitu 125mg alkohol dalam 100 darah di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu ketika ditahan jam 2.55 pagi, Ahad lalu.

IKLAN

Dia didakwa mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 pindaan 2020 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM30,000 dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga dua tahun serta hilang kelayakan lesen memandu selama dua tahun.

Peguam Mohd Ismail Mohamad dalam rayuannya memohon mahkamah menetapkan jaminan setimpal berikutan Yen Yew baru mendapat pekerjaan sebagai juruteknik komputer selain masih muda.

Bagaimanapun, Pegawai Pendakwa Trafik, Inspektor Erma Yanti Abdul Rahim meminta mahkamah memberikan jumlah jaminan yang tinggi.

IKLAN
Remaja 22 Tahun Jadi Suspek Pertama Didakwa Dengan Akta Baharu Pemandu Mabuk
Kredit foto: Astro Awani

Rosnee kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 27 November ini sebagai tarikh sebutan semula.

Terdahulu, media melaporkan pada 21 Oktober lalu, Rang Undang- undang (RUU) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 yang mengenakan hukuman lebih berat terhadap pesalah jalan raya membabitkan Seksyen 41 hingga Seksyen 45 dikuat kuasa bermula 23 Oktober.

IKLAN

Akta baharu ini diyakini dapat memberikan kesedaran kepada orang ramai terhadap pematuhan undang-undang.

Ha, baru tahu rasa kan? Walaupun nyawa tidak dapat ditukar ganti, namun setidaknya selepas ini biarlah pemandu mabuk yang bersalah dikenakan hukuman yang setimpal.

Sumber: Sinar Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI