Semalam menjadi titik “bersejarah” buat ahli Parlimen Malaysia yang mana istiadat Pembukaan Penggal ketiga, Parlimen ke 14 yang mana dibuka hanya untuk mendengar titah ucapan diraja sahaja.

Dalam titah ucapannya, Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong turut membuat standing ovation kepada barisan hadapan petugas kesihatan yang menangani isu COVID-19 dengan sangat berjaya.

Dalam pada itu, jika dilihat kepada cakap-cakap belakang yang berlegar dalam dunia politik mengenai kerajaan “pintu belakang” oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ternyata titah YDPA Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang menyentuh mengenai kerajaan “pintu belakang” pastinya akan diingati oleh rakyat yang sudah muak dengan isu politik.

Memetik sebahagian ucapannya, “ Kepada kerajaan beta di bawah kepimpinan mamanda perdana menteri yang amat berhormat Tan Sri Muhyiddin bin Haji Yassin, beta menaruh keyakinan bahawa usaha-usaha membawa negara untuk terus mendaki persada kejayaan yang lebih tinggi akan menjadi kenyataan.

Rakyat  Sanjung Ketegasan YDPA, Ayat  “KERAJAAN BETA” Pasti Dingati!

Rakyat  Sanjung Ketegasan YDPA, Ayat  “KERAJAAN BETA” Pasti Dingati!

Ternyata ayat KERAJAAN BETA ini membuatkan rakyat bersetuju dengan pendirian baginda mengenai isu lantikan Perdana Menteri yang menjadi “rebutan” beberapa pihak amat disanjung.

REMAJA kongsikan kemelut politik yang boleh dijadikan iktibar oleh belia hari ini yang dikongsi oleh seorang pengguna fb Jimmy mengenai teori kerajaan pintu belakang. Siapa sebenarnya yang tubuh kerajaan pintu belakang?

IKLAN

Baca perkongsiannya.

PH mendakwa Perikatan Nasional adalah Kerajaan pintu belakang dan tebuk atap atau kerajaan tak sah.

Mari kita singkap sikit sejarah sejak berakhirnya PRU14 pada 9 Mei 2018 lalu. Kemudian cuba kita sama2 beri penilaian dan beri gelaran utk beberapa kerajaan negeri yg ditubuhkan selepas itu. Selepas berakhirnya PRU14 kita dikejutkan dg tindakan 30 MP BN/ UMNO melompat dan menyokong ke PH sama ada dg menjadi MP bebas atau menyertai parti dlm PH.

1. Sabah.
BN 29 DUN + STAR 2 DUN. Musa Aman angkat sumpah jadi Ketua Menteri Sabah dg sokongan 31 ADUN. Warisan, PKR dan DAP menang 29 DUN. Kemudian 6 wakil rakyat BN bertindak menyokong Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah yang baharu.

IKLAN

Apa gelaran yang sesuai untuk Kerajaan ini? TEBUK TUPAI?

2. Kedah.
PH menang 18 DUN. PAS dan UMNO juga menang 18 DUN. Tiba2 ADUN Guar Chempedak menyokong Mukhriz dan Mukhriz angkat sumpah Menteri Besar.
Kerajaan ini kerajaan apa?

TEBUK DINDING???

IKLAN

3. Perak
Kerusi DUN Perak ada 59. PH menang 29 DUN. Tak boleh tubuh kerajaan. Entah kenapa 2 wakil rakyat UMNO menyokong PH. Faizal Azumu angkat sumpah MB Perak.
Apa nama sesuai utk Kerajaan ini?

Kerajaan TEBUK LANTAI???

Selepas 22 bulan PM7 pun penat atau tersilap perkiraan atau tersilap perkataan. PM7 letak jawatan. Bila PM letak jawatan maka dg sendirinya semua Jemaah Menteri secara otomatik meletak jawatan dan kerajaan terbubar.

PAS dan UMNO persembahkan kpd YDPA utk bubar parlimen. YDPA tolak dan minta MP2 buat keputusan. Demi menyelamatkan negara PAS + UMNO + MCA + MIC + MP bebas (x-PKR) bersetuju menamakan TSMY sebagai PM dan YDPA berpuashati TSMY memiliki sokongan majoriti ahli parlimen lalu berkenan melantik TSMY menjadi PM. Terbentuklah kerajaan PN. (Ada tebuk mana2 dinding? Atap? Masuk Istana ikut pintu belakang?) Yg rasional dan faham perlembagaan tentu tersenyum. Kerajaan PERIKATAN NASIONAL adalah kerajaan yg sah dan kini terbukti sebuah kerajaan yg PERIHATIN terhadap RAKYAT, bukan macam kerajaan 30 ringek.

KUBURKAN PH DI PRU15.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI