Baru-baru ini, dua pelajar Fakulti Perakaunan Universiti Teknologi MARA (UiTM) cemerlang apabila meraih tempat kedua dunia dalam peperiksaan The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Menurut Fakulti Perakaunan UiTM, Nur Ilhan Nurina Mohd Oslan dan Muhammad Fawwaz Mohammad Masrin, masing-masing dari kampus Shah Alam dan Tapah, Perak.

Raih Tempat Ke-2 ACCA Dalam Dunia! Muhammad Fawwaz & Nur Ilhan Patut Dijadikan Contoh
Kredit: Facebook Fakulti Perakaunan UiTM

Dalam peperiksaan berkenaan, Nur Ilhan mendapat tempat pertama di Malaysia dan kedua dunia bagi peperiksaan Audit and Assurance (AA).

IKLAN

Manakala, Muhammad Fawwaz pula memperoleh tempat pertama dan kedua dunia untuk Top ACCA FIA Prize Winner bagi kertas Management Information (MA1).

Raih Tempat Ke-2 ACCA Dalam Dunia! Muhammad Fawwaz & Nur Ilhan Patut Dijadikan Contoh
Kredit: Kementerian Pendidikan Tinggi

“Kejayaan konsisten pelajar ini memberikan impak positif, motivasi dan inspirasi kepada rakan seperjuangan, keluarga, fakulti, UiTM dan rakyat Malaysia secara amnya”

“Sebagai fakulti yang terbesar di Malaysia dalam bidang perakaunan, Fakulti Perakaunan mendukung tanggungjawab yang signifikan, setiap tahun fakulti melahirkan lebih kurang 50 peratus graduan perakaunan dalam kalangan semua Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) negara,” katanya.

IKLAN

Kini, fakulti itu akan mengorak langkah bagi mencapai aspirasi kerajaan dalam meningkatkan jumlah graduan profesional dalam bidang perakaunan negara kepada 60,000 orang menjelang 2030. Semoga pencapaian seperti ini menjadi contoh pada anda di luar sana.

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI