Nama-nama popular dalam bidang seni hiburan tempatan dan arena sukan bola sepak Malaysia telahpun membuktikan bahawa mereka mampu meraih mandat rakyat pada Pilihan Raya Negeri yang berlangsung pada 12 Ogos 2023.

Penyanyi rap, Syed Ahmad Syed Abdul Rahman Alhadad atau lebih dikenali sebagai Altimet telahpun memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Lembah Jaya atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR)

Raih Mandat Rakyat: Altimet Tak Sabar Nak Bertugas Sesudah Subuh, 2 Jaguh Bola Sepak Turut Menang!
Syed Ahmad Syed Abdul Rahman Alhadad aka Altimet.

Altimet menang dengan majoriti 6,707 dan memperolehi 26,116 undi bagi menewaskan pencabarnya, Sharifah Haslizah Syed Ariffin dari Perikatan Nasional (PN).

Menerusi satu kenyataan media, Altimet bersedia untuk berkhidmat untuk rakyat Lembah Jaya seawal pagi Subuh, pagi tadi bersama jemaah di masjid.

“Saya amat berterima kasih kepada semua pengundi-pengundi Lembah Jaya yang menjadi pembakar semangat untuk saya terus berkhidmat dan berbangga menjadi sebahagian daripada Lembah Jaya.

“Selepas ini, tiada lagi perbezaan antara parti kerana saya akan berkhidmat untuk semua masyarakat Lembah Jaya.

IKLAN

“Tidak kira Pakatan Harapan mahupun Barisan Nasional, hormat saya kepada anda amat tinggi. Saya sanjung kerja keras mereka selama tempoh berkempen ini,” katanya.

***

Dalam perkembangan lain, dua bekas pemain bola sepak Malaysia, Baddrol Bakhtiar dan Muhammad Radhi Mat Din juga meraih mandat rakyat dalam PRN Kedah. Kedua-duanya bertanding atas tiket Perikatan Nasional (PN).

IKLAN
Raih Mandat Rakyat: Altimet Tak Sabar Nak Bertugas Sesudah Subuh, 2 Jaguh Bola Sepak Turut Menang!
Baddrol Bakhtiar

Badrol, 35 yang merupakan bekas ketua pasukan Kedah Darul Aman (KDA) FC dan Sabah FC memenangi kerusi DUN Gurun dengan 17,771 undi bagi mengalahkan calon PN, Mohammed Firdaus Johari yang memperolehi 11,187 undi.

Muhammad Radhi yang juga pernah mewakili pasukan bola sepak Kedah memenangi kerusi DUN Alor Mengkudu dengan 18,936 undi bagi mengalahkan Pengerusi Pakatan Harapan Kedah, Datuk Mahfuz Omar. Wow!

Raih Mandat Rakyat: Altimet Tak Sabar Nak Bertugas Sesudah Subuh, 2 Jaguh Bola Sepak Turut Menang!
Muhammad Radhi

Berbeza dengan Altimet dan Baddrol Bakhtiar yang bertanding untuk Pilihan Raya sulung mereka, ini bukanlah kemunculan pertama Muhammad Radhi di pentas politik. Beliau pernah bertanding untuk kerusi Parlimen Pokok Sena atas tiket parti PAS pada PRU ke-14 namun berdepan kekalahan.

IKLAN

SUMBER: (1) (2)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.