Sumber Foto Hiasan : Facebook Malaysia Airports

 

Satu perkembangan positif dan mungkin sedikit mengejutkan bagi ramai orang apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa rakyat Malaysia mungkin sekali dibenarkan ke luar negara bagi tujuan melancong seawal Disember 2021!

Kenyataan tersebut dipetik daripada temuramah yang dilakukan beliau bersama akhbar Mingguan Malaysia hari ini apabila beliau menyentuh mengenai kelebihan yang akan dirasakan oleh rakyat Malaysia sebagai saja kadar vaksinasi menyeluruh bagi orang dewasa telah melebihi paras 90 peratus.

“Ya Disember. Mungkin juga lebih awal.”

IKLAN
Rakyat Malaysia Mungkin Boleh Ke Luar Negara Seawal Disember 2021 – PM
Kakitangan di KLIA & KLIA 2 sudah bersedia untuk memberikan servis semula kepada pelancong yang akan menaiki penerbangan antarabangsa! Sumber Foto Hiasan : Facebook Malaysia Airports

“Kita juga akan membuka sempadan negeri untuk membolehkan orang ramai merentasnya. Perjalanan ke negara lain juga akan dibenarkan sebaik saja kita mencecah kadar vaksinasi sebanyak 90 peratus,” ulasnya apabila ditanya oleh rakan media.

Terdahulu pada 22 September, Perdana Menteri pernah mengumumkan keputusan kerajaan untuk membenarkan aktiviti rentas negeri dan aktiviti berkaitan industri pelancongan apabila 90 peratus warga dewasa tempatan cukup menerima suntikan vaksinasi COVID-10.

IKLAN
Rakyat Malaysia Mungkin Boleh Ke Luar Negara Seawal Disember 2021 – PM
Akibat kurangnya penggunaan ruang lapangan terbang, KLIA telah ditukar sebagai Pusat Pemberian Vaksinasi (PPV) sementara bagi kakitangannya. Sumber Foto Hiasan : Facebook Malaysia Airports

Buat masa sekarang, mengikut laporan Kementeri Kesihatan Malaysia (KKM), sebanyak 87.2 peratus warga dewasa Malaysia telah selamat divaksinasi sepenuhnya manakala sebanyak 94.3 peratus warga dewasa telah sekurang-kurangnya menerima satu suntikan dos.

IKLAN

Ini bermakna, hampir 63 peratus rakyat Malaysia secara menyeluruh tanpa mengira usia telah selamat divaksinasi sepenuhnya manakala jumlah rakyat yang telah menerima satu suntikan dos pula adalah sekitar 73 peratus.

Berkaitan dengan prosedur yang diletakkan sebagai syarat-syarat boleh ke luar negara bagi tujuan melancong pula, beliau tidak memberikan kenyataan sepenuhnya. Namun kongsi Perdana Menteri, rakyat tidak lagi perlu mendaftarkan diri untuk MyTravelPass bagi meninggalkan negara seperti yang pernah diminta dahulu. Cuma, syarat-syarat yang memerlukan mereka kuarantin sebaik pulang ke tanah air masih dikekalkan.

Wah, korang dah boleh rancang lah nak melancong ke mana bermula sekarang. Cuba kongsikan negara mana yang akan menjadi pilihan?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI