Hari ini menandakan hari para pelajar yang menduduki peperiksaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) mengambil slip keputusan mereka.

Ada yang tak sabar-sabar menantikan keputusan setelah berbulan-bulan mereka berhempas pulas concentrate pada pelajaran.

Ada juga yang sedikit cuak kerana tidak menyangka hari ini akan tiba juga. Hehe cuak ke dik?

Rahsia 4 Pelajar Dapatkan Keputusan PT3 Awesome Ini Memang Memberi Inspirasi
Sebahagian daripada 171 pelajar dengan slip keputusan PT3 mereka di SMK Putrajaya Presint 16 (1). – Foto Bernama

 

Daripada 425,251 calon yang mengambil peperiksaan penilaian tersebut pada Oktober lalu, beribu-ribu calon telah memperoleh keputusan yang amat cemerlang. Lalu, ia menandakan kualiti pelajardi Malaysia memang bukan calang-calang orangnya.

TAHNIAH korang, you should definitely be proud of your achievement and effort!

Antara yang telah memperoleh keputusan cemerlang ialah 4 kelompok pelajar ini. Semuanya datang daripada latar belakang berbeza dan setiap seorang mempunyai kisah menarik untuk dikongsikan di sebalik kejayaan mereka itu.

Rahsia 4 Pelajar Dapatkan Keputusan PT3 Awesome Ini Memang Memberi Inspirasi

Tak Perlukan Tuisyen

Tatkala ramai pelajar seluruh negara mengharapkan kepada kelas tambahan di pusat tuisyen, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Air Putih, Kuantan ini nampaknya tidak memerlukannya.

Allyia Loo Zainai yang lebih mesra dengan panggilan Allyia muncul sebagai pelajar tunggal berbangsa Melayu di sekolah tersebut yang memperoleh keputusan 10A bersama lima lagi pelajar dengan keputusan yang sama.

Boleh ke kalau tiada kelas tuisyen pada zaman ini? Well, Allyia telah membuktikan itu tidak mustahil.

Rahsia 4 Pelajar Dapatkan Keputusan PT3 Awesome Ini Memang Memberi Inspirasi
Allyia bersama ibu bapanya, Zainal Md Desa dan Mariana Abdullah. Dia turut menjadikan kejayaan kakak sulungnya yang kini belajar di Amerika Syarikat sebagai dorongan utama meraih keputusan tersebut. Foto – Sinar Online

 

IKLAN

“Saya selalu mengulang kaji di rumah dengan bantuan ibu. Semasa di dalam kelas pula, saya berikan tumpuan sepenuhnya dan rajin bertanya cikgu serta rakan jika ada perkara yang saya tidak faham,” katanya kepada wartawan Sinar Harian.

“Sebelum ini saya hanya mendapat keputusan 8A 2B untuk percubaan, jadi saya happy dengan keputusan ini. Tambahan pula kerana ini adalah kali pertama saya mendapat A untuk subjek Sains!”

 

Jangan Risau Tentang Duit

 Ayah kepada pelajar Nurhannan Mohd Fauzi sering mengingatkan anaknya itu untuk sentiasa menjaga solat, berpegang kepada al-Quran dan jangan pernah berhenti berusaha.

“Pesan ayah, al-Quran itu adalah kunci kepada kejayaan kita. Beliau juga selalu cakap, jangan risau sangat tentang duit. Sekiranya kita berusaha, insyaAllah Tuhan akan menolong kita,” katanya ketika ditemui di Sekolah Menengah Agama (SMA) Al-Islamiah Mersing, Johor.

Nurhannan mengakui dia terkejut ketika memperoleh keputusan 8A kerana ketika percubaan, pelajar tersebut hanya memperoleh 2A saja.

Rahsia 4 Pelajar Dapatkan Keputusan PT3 Awesome Ini Memang Memberi Inspirasi
Nurhannan (dua dari kiri) bersama rakan-rakan lain menerima keputusan di sekolah, sebentar tadi. Selain ingin meneruskan keputusan peperiksaan cemerlang, dia juga berhasrat untuk fokus dalam aktiviti menghafaz 30 juzuk al-Quran selepas menamatkan SPM kelak. Foto – Sinar Online

 

“Sejak dapat keputusan percubaan, saya cuba tingkatkan usaha ke arah subjek yang saya lemah.

IKLAN

“Saya cuba fokus di dalam kelas saja kerana bila berasa di rumah, saya mengikuti kelas mengaji yang dijalankan oleh ayah di Wakaf Darul Quran dan kelas itu hanya habis pada jam 10 malam

Mengakui antara subjek yang digemarinya ialah Bahasa Arab, penulis tertanya juga mengapa subjek itu menjadi pilihan sedangkan ramai pelajar yang mengatakan ia susah.

“Awal-awal je pening sedikit kerana perkataannya hampir sama. Tapi lama kelamaan bila saya sudah menguasainya sedikit, Bahasa Arab menjadi semakin menyeronokkan.”

 

Dekatkan Diri Dengan Tuhan Selalu

“Kalau kita berusaha sekuat mana sekalipun tapi kita tak dekatkan diri dengan Tuhan, tak bermakna juga,” kata Muhammad Syazwan Khirudin yang ditemui di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Segambut Jaya.

Anak bongsu daripada lima beradik itu memperoleh keputusan 9A 2B dan baginya, ini hanyalah permulaan untuk dia mengejar cita-cita sebagai seorang akauntan kelak.

Rahsia 4 Pelajar Dapatkan Keputusan PT3 Awesome Ini Memang Memberi Inspirasi
Muhammad Syazwan Khirudin (tengah) bersama rakan lain (dari kiri) Abdul Qayyum, Hakeem Haikal, Mohd Afizul dan Mohsein Mehdi.

 

IKLAN

“Tentulah, saya terkejut bila melihat keputusan ini. Apatah lagi kerana saya seorang saja yang memperoleh 9A di sekolah ini.”

“Bagi saya, belajar tetap belajar. Tapi ada masanya kami suka juga keluar sebentar untuk bermain bagi menghilangkan tekanan. Contohnya, permainan seringkas ‘baling selipar’ je.”

 

Belajar 4-5 Jam Sehari

Kata orang, kalau nak berjaya terpaksalah kita berusaha mengikut cara masing-masing.

Dan jika korang lebih selesa untuk belajar selepas waktu 12 tengah malam, so be it.

Yong Zong Sheng dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mohd Khalid, Johor Bahru ini sudah terbiasa untuk belajar pada waktu tersebut untuk empat ke lima jam sehari (or should we say, semalam).

Rahsia 4 Pelajar Dapatkan Keputusan PT3 Awesome Ini Memang Memberi Inspirasi
Ras Qurratu Ain dan Zong Sheng bukan hanya bersekolah di tempat yang sama tetapi juga berjiran!

 

“Saya memang berminat untuk menjadi seorang doktor pakar pembedahan. Mungkin juga itu yang menaikkan semangat saya untuk mendalami subjek Sains dan belajar sehingga waktu awal pagi.

Berbeza pula dengan Ras Qurratu Ain Mohd Yusuf yang belajar di sekolah yang sama, dia memilih untuk belajar antara jam 8 malam hingga 11 malam. Walaupun waktu belajarnya berbeza, namun dia masih memperuntukkan tempoh 4-5 jam sehari.

=====================

Hebatkan mereka semua ni sehinggakan ramai di kalangan pelajar kolej dan universiti sekalipun memberi ‘tabik spring’ kepada mereka. Penulis berharap usaha pelajar PT3 pada tahun ini akan diteruskan sehingga ke peringkat SPM dan peringkat tertiari pada masa akan datang. Daebak!