Sukan luncur ais atau lebih popular dengan nama ice skating semakin mendapat tempat di hati kalangan generasi muda terutamanya di kawasan lebih urban.

Penyertaan atlet Malaysia dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk yang lalu juga sedikit sebanhak telah melonjakkan populariti sukan ini di negara kita.

Sukan Musim Sejuk Semakin Dapat Sambutan Remaja Di Skate Malaysia 2018

Antara organisasi yang memainkan peranan memberikan platform dan kemudahan gelanggang ais ialah Sunway Pyramid Ice. Setiap tahun mereka mengadakan pertandingan luncur ais terkemuka di peringkat Asia iaitu Skate Malaysia.

Sukan Musim Sejuk Semakin Dapat Sambutan Remaja Di Skate Malaysia 2018Sukan Musim Sejuk Semakin Dapat Sambutan Remaja Di Skate Malaysia 2018

IKLAN

Dan pada tahun ini ia diadakan sekali lagi dan merupakan kali ke-12 berturut-turut penganjuran seumpamanya di sini. Skate Malaysia 2018 juga memecah rekod penganjuran paling lama diadakan.

Seiring dengan Skate Malaysia 2018, 2nd ISI Asia Championship juga bakal diadakan bermula daripada hari ini, 28 Jun sehingga 1 Julai 2018. Dianjurkan sepenuhnya oleh Sunway Pyramid Ice, acara gilang-gemilang ini juga disokong oleh Ice-Skating Association of Malaysia (ISAM) dan Kementerian Belia dan Sukan.

IKLAN

Mungkin ada antara korang tak tahu bahawa Skate Malaysia merupakan acara peringkat antarabangsa yang disokong oleh Ice Skating Institute of Asia (ISI Asia) untuk membangunkan sukan musim sejuk di Asia Tenggara, China, UAE dan kawasan sekitarnya.

“Sunway Pyramid Ice sejak bertahun lamanya dikenali sebagai organisasi yang sentiasa menyokong pembangunan sukan musim sejuk. Kami juga berazam untuk meneruskan legasi ini untuk menjadi peneraju dalan sukan ini,” jelas Ketua Pegawai Eksekutif Sunway Malls & Theme Parks, HC Chan.

IKLAN

Turut hadir pada majlis pembukaan ini ialah ADUN Subang Jaya, YB Michelle Ng, President ISI Asia, Harry Janto Leo, Wakil ISI Asia, Alex Yeung, International Chief Referee, Jenise Jensen dan Presiden ISAM, Billy Johan.

Sukan Musim Sejuk Semakin Dapat Sambutan Remaja Di Skate Malaysia 2018Sukan Musim Sejuk Semakin Dapat Sambutan Remaja Di Skate Malaysia 2018

Pada majlis pembukaan hari ini, peserta-peserta dari Malaysia, Thailand, China dan Indonesia telah berarak dan diikuti persembahan istimewa pelajar-pelajar Sunway Pyramid Ice Skating Academy.

Kepada korang yang berkesempatan bolehlah menyaksikan aksi-aksi peserta yang bertanding di Skate Malaysia 2018 bermula hari ini di Sunway Pyramid Ice.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI