Bagi sesiapa yang selalu travel atau bakal travel, satu pesanan pramugari ini mungkin boleh dijadikan pengajaran.

Selalunya kita tak terfikir atau malas memikirkan dari sumber mana makanan atau air datang. Yang kita tahu bila agak boring duduk dalam pesawat, mulalah kita memesan atau order macam-macam.

Menurut seorang pramugari dari American Airlines, Betty, dia berkata, sebaiknya penumpang jangan sesekali membuat pesanan air kopi atau teh bila berada dalam kapal terbang.

 

Pramugari Ini Pesan Jangan Minum Air Kopi Atas Pesawat! Sebabnya Sangat Menjijikkan..

Sebabnya, air yang digunakan dalam pesawat itu adalah air yang sama digunakan untuk membersihkan tandas pesawat selepas penumpang melepaskan hajat mereka! Yurkk!!

IKLAN

Kata pramugari kepada VICE dalam satu temuramah, dia berpesan “jangan minum kopi atas pesawat”.

“Sumber airnya adalah sumber yang sama yang digunakan untuk membersihkan tandas. Kami baru-baru ini telah melakukan ujian mengesan bakteria E Coli ke atas air berkenaan dan ternyata tidak lulus. Selepas dilakukan perawatan air, barulah air itu diberikan kelulusan.

“Jadi tidak digalakkan penumpang untuk minum air panas atau teh. Sebaiknya mintalah air yang telah dibotolkan atau minuman berais, ia lebih selamat,” katanya.

Pramugari Ini Pesan Jangan Minum Air Kopi Atas Pesawat! Sebabnya Sangat Menjijikkan..

IKLAN

Walaupun Betty telah menggambarkan betapa jijiknya air di dalam pesawat yang tetapi hal ini mendapat bantahan dari pesawat EasyJet.

Dalam satu temuramah, EasyJet kepada akhbat Daily Mail, mengakui bahawa air yang ada di dalam pesawat memang digunakan untuk membuat minuman panas dan masa yang sama digunakan untuk menyiram tandas.

Tetapi mereka menyakinkan penumpangnya bahawa air itu selamat digunakan kerana aliran air dilakukan dengan sempurna.

“Ini merupakan hal yang biasa di kebanyakan pesawat dan airlines. Air dimasukkan ke dalam pesawat secara berkala,’ kata jurucakap EasyJet tentang isu dibangkitkan.

IKLAN

Pramugari Ini Pesan Jangan Minum Air Kopi Atas Pesawat! Sebabnya Sangat Menjijikkan..

Akan tetapi Betty bukanlah satu-satunya pramugari yang memberikan ingatan untuk tidak minum air panas di atas pesawat.

Agensi Perlindungan Lingkungan (EPA) telah melakukan ujian di kapal terbang komersial pada tahun 2012 dan berjaya menemui 12 peratus air yang dianalisis keluar didapati positif mengandungi kuman bakteria E Coli.

Bagi sesiapa yang terbang jauh-jauh tu, beringatlah ya. Jangan sampai jatuh sakit!

Sumber :Tribunstyle.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI