Nampaknya apa yang disuarakan netizen meminta Polis Di Raja Malaysia tidak mengamalkan double standard dalam menyaman individu yang gagal mematuhi penjarakan sosial benar-benar menjadi kenyataan.

Sejak pagi lagi dapat dilihat ratusan penyokong setia bekas Perdana Menteri, DS Najib Tun Razak berkumpul di Kompleks Mahkamah di Jalan Duta bagi memberi sokongan kepada beliau yang menghadapi tuduhan menyalahguna wang SRC sebanyak RM42 juta.

Dapat dilihat orang ramai berkumpul hinggakan warganet memberi pelbagai komen termasuk menyuarakan kenapa SOP pematuhan penjarakan sosial gagal dipatuhi. Ada penyokong dilihat memakai pelitup muka dan ramai yang tidak mengenakannya. Malah ramai menyuarakan kebimbangan andai kluster Bossku, ada disebut kluster Najib, ada memanggilnya kluster mahkamah juga (dan lain-lain panggilan lagi) berlakunya penularan wabak COVID-19.

Polis Sahkan Penyokong DS Najib Akan Dikenakan Kompaun RM1000, Gagal Patuhi Penjarakan Sosial

Polis Sahkan Penyokong DS Najib Akan Dikenakan Kompaun RM1000, Gagal Patuhi Penjarakan Sosial

Polis Sahkan Penyokong DS Najib Akan Dikenakan Kompaun RM1000, Gagal Patuhi Penjarakan Sosial

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN, BACA SINI
Penyokong DS Najib Langsung Tiada Penjarakan Sosial! Mungkinkah Wujud Kluster Mahkamah?
DS Najib Ada Harapan ‘Terlepas’ Daripada Hukuman? Lihat Penjelasan Pakar Ini
Selepas Isu Beg Birkin, Koleksi Jam Tangan Mewah DS Rosmah & DS Najib Pula TERDEDAH
GEMPAR! Najib Jawap Semua Tuduhan Terhadapnya & Keluarga, Akui Beg Tangan Mewah Hadiah Kahwin Anak, Tiada Kaitan IMDB
DS Rosmah Pernah Nasihat Rakyat, Cukup Beli Baju 2 Pasang Di Masjid India, Satu RM60, Jangan Membazir!
Forbes Senaraikan 14 Orang Terkaya Malaysia, Kalau Nilai Rampasan RM1.1 Bilion Ex PM Di Kedudukan Berapa?

Memetik tembual Malaysian Gazatte bersama Timbalan Pengarah Siasatan dan Undang-Undang Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Deputi Komisioner Mior Faridalathrash Wahid memaklumkan, para penyokongan DS Najib termasuk beberapa Ahli Parlimen yang berkumpul di hadapan Kompleks Mahkamah di Jalan Duta, di sini akan dikenakan kompaun kerana mengingkari prosedur operasi standard (SOP) akibat gagal mengamalkan penjarakan sosial.

IKLAN

Jelas beliau, arahan telah dikeluarkan kepada Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur.

IKLAN

“Saya telah arah JSJ KL untuk ambil tindakan tawarkan kompaun di bawah Peraturan 3 Aktiviti Terlarang Akta 342 atau Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah Langkah di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan 2020.

“Aktiviti yang melibatkan kehadiran ramai dan jelas menyukarkan penjarakan sosial serta Pematuhan SOP yang disarankan Ketua Pengarah KKM mengikut Akta 342,” katanya kepada MalaysiaGazette ketika dihubungi pagi tadi.

Apapun DS Najib telah pun didapati bersalah terhadap tujuh pertuduhan dihadapinya. Yang pasti, ratusan penyokongnya juga akan menerima surat saman dari PDRM berikutan berkumpul tanpa mematuhi penjarakan sosial ini.

Show comments
IKLAN