Sumber Foto Utama: Free Malaysia Today

 

Perutusan rasmi Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam seakan mengiyakan bahawa ledakan kes positif baharu Covid-19 berpunca daripada Pilihan Raya Umum negeri Sabah.

Setelah berbulan-bulan mengelak daripada mengaku bahawa penganjuran PRN pada bulan September lalu itu adalah punca kepada penularan semula kes positif yang akan mengakibatkan situasi ekonomi negara bertambah teruk, beliau yang mewakili jemaah menteri semalam berpandangan Pilihan Raya Kecil Batu Sapi di Sabah wajar dibatalkan dan ditangguhkan ke satu tarikh lain selepas pandemik ini berakhir.

PM Mengaku PRN Sabah Punca Kes Positif Covid-19 Kembali Meningkat?

IKLAN

“Jemaah menteri mengambil kira kesan penularan Covid-19 di negeri Sabah susulan Pilihan Raya Umum negeri Sabah yang diadakan September lalu. Data menunjukkan kes kumulatif di negeri Sabah meningkat sehingga 91.5 peratus selepas 14 hari berkempen untuk PRN Sabah.

“Situasi penularan itu bertambah buruk apabila kes semakin mendadak selepas 4 minggu dari tarikh mengundi. Pada 24 Oktober lalu, Sabah mencatatkan 11,285 kes kumulatif dan menjadi negeri pertama di Malaysia yang mencatatkan kes Covid-19 melebihi 10,000 kes.

“Walaupun kerajaan pada masa ini melaksanakan PKPB yang tidak membenarkan perjalanan rentas daerah, ia tidak boleh dihalang kerana hak mereka untuk mengundi adalah dijamin oleh Perlembahaan Persekutuan.

IKLAN

“Mengambil iktibar penularan Covid-19 susulan Pilihan Raya Umum negeri Sabah, jemaah menteri berpandangan Pilihan Raya Kecil Batu Sapi di Sabah untuk dielakkan,” kata beliau.

IKLAN

PM Mengaku PRN Sabah Punca Kes Positif Covid-19 Kembali Meningkat?Sebelum ini, rakyat di seluruh negara menyuarakan rasa marah dan kecewa mereka setelah kes Covid-19 di Malaysia kembali meledak susulan daripada keputusan kerajaan untuk meneruskan Pilihan Raya Umum negeri Sabah, September lalu.

Malaysia pada waktu itu telahpun beransur-ansur pulih daripada ancaman wabak ini dan peningkatan semula dilihat berpunca daripada pilihan raya tersebut. Kerajaan yang diwakili Perdana Menteri umpama mengelak daripada mengiyakan dakwaan itu dalam mana-mana perutusan atau kenyataan yang diberikan olehnya.

Apapun, REMAJA bersetuju dengan keputusan penangguhan ini dan yakin bahawa kerajaan negeri Sabah mampu untuk mengambil alih pemerintahan di Batu Sapi buat sementara waktu walaupun ia kini tanpa seorang pemerintah yang dilantik oleh rakyat.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI