influenza 2

Kira-kira 150 orang mengiringi jenazah Nur Dinie Damia ke tanah perkuburan Islam Parit Haji Sirat Darat di Kayu Ara Posong, Pontian setelah murid tahun satu itu menghembuskan nafas terakhir semalam.

Upacara pengebumian yang berlangsung pada jam 10.00 pagi tadi didahulukan dengan majlis tahlil dan solat jenazah di rumah keluarga datuk arwah.

Arwah Nur Dnie dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Aminah (HSA) sejak Jumaat lalu setelah dia menunjukkan tanda-tanda menghidapi simptom jangkitan Influeza A.

Namun sehingga hari ini, punca kematian arwah masih kekal sebagai tanda tanya.

Pesakit Disyaki Influenza Selamat Dikebumikan Pagi Tadi

Ini berikutan kenyataan bercanggah yang dikeluarkan. EXCO Pendidikan, Kesihatan dan Sumber Manusia Johor, Aminolhuda Hassan dan Pengarah Kesihatan Johor, Dr Aman Rabu telah mengesahkan arwah dijangkiti influenza pada pagi semalam.

IKLAN

Namun, pada sebelah petang pula, Menteri Besar Johor iaitu Datuk Dr Sahruddin Jamal pula mendapati arwah negatif influenza berdasarkan ujian yang dijalankan oleh pakar HSA. Punca kematian menjurus kepada kegagalan hati dan buang pinggang kanak-kanak itu.

Pesakit Disyaki Influenza Selamat Dikebumikan Pagi Tadi

Sewaktu upacara pengebumian dilakukan, ibu kepada Nur Dinie Damia iaitu Norazlina Ahmad dan suaminya, Muhammad Noor Ain enggan ditemubual kerana masih bersedih dengan kehilangan tersebut.

IKLAN

Sumber: BHarian

IKLAN

*

Apapun, jangkitan influenza ini sememangnya menjadi kerisauan ramai pihak. Lihat simptom yang boleh berlaku kepada pesakit influenza A agar kita boleh lebih berhati-hati.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI