Foto: Saujana Hotel Kuala Lumpur

Tahun lalu, sebanyak 63 pusat kuarantin yang terdiri daripada beberapa hotel 4 dan 5 bintang dijadikan lokasi kuarantin bagi individu yang baru pulang dari luar negara. Kini, pesakit COVID-19 yang berisiko rendah dan tidak mempunyai simptom boleh memilih untuk menginap di hotel yang ditentukan dengan kebenaran pegawai perubatan.

BACA: 63 Pusat Kuarantin COVID-19 Di Malaysia, Termasuk Hotel Bertaraf 4 Dan 5 Bintang

Menurut The Edge, baru-baru ini MyEG telah melancarkan portal SafeQ yang menawarkan pelbagai pilihan penginapan hotel dan kemudahan yang tersedia untuk pesakit COVID-19 berisiko rendah yang ingin menjalani syarat kuarantin wajib dengan suasana lebih selesa.

Jika individu terbabit tidak mahu menjalani kuarantin di rumah, atau di pusat kuarantin dan rawatan berisiko rendah (PKRC) seperti di MAEPS, mereka boleh menginap di mana-mana hotel yang mengambil bahagian melalui www.safeq.com.my.

Pesakit COVID-19 Berisiko Rendah Boleh Memilih Untuk Kuarantin Di Hotel Dengan Biayaan Sendiri

IKLAN

Kelayakan individu untuk menjalani di hotel-hotel ini tertakluk kepada pengesahan oleh MyEG dengan pihak kesihatan.

Walau bagaimanapun, pesakit harus membayar sendiri penginapan mereka di hotel tersebut atau meminta majikan untuk membuat pembayaran. SOP yang ketat akan dipatuhi setiap saat dalam tempoh kuarantin di semua hotel, dengan kakitangan kerajaan yang ditempatkan di semua hotel terpilih untuk memastikan SOP dipatuhi sepenuhnya.

Buat masa ini, hotel yang tersedia untuk menerima tempahan di SafeQ di Kuala Lumpur adalah The Saujana Hotel Kuala Lumpur dan Silka Cheras. Lebih banyak pilihan hotel daripada hotel 3 bintang hingga 5 bintang untuk memenuhi permintaan.

IKLAN
Pesakit COVID-19 Berisiko Rendah Boleh Memilih Untuk Kuarantin Di Hotel Dengan Biayaan Sendiri
Foto: silkahotels.com

Pakej penginapan ini termasuklah 3 kali makan sehari, bilik mandi peribadi, peralatan mandian percuma, WiFi, saluran TV kabel/satelit, air mineral percuma dan pasukan pekerja dan perubatan yang tersedia. Perkhidmatan pilihan seperti ujian swab COVID-19, pengangkutan ke hotel dan kemudahan lain turut disediakan.

Antara syarat untuk kuarantin di hotel terpilih ini adalah maksimum kepada dua orang untuk satu bilik, tetapi haruslah pasangan atau individu yang tinggal di kediaman yang sama.

IKLAN
Pesakit COVID-19 Berisiko Rendah Boleh Memilih Untuk Kuarantin Di Hotel Dengan Biayaan Sendiri
Gambar hiasan

Sekiranya ada sebarang pertanyaan lanjut, korang boleh rujuk di FAQ sheet ini.

Bagi individu yang berkemampuan, kenapa tidak untuk memilih inisiatif ini untuk menjarakkan diri daripada keluarga kan?

Apa-apa pun, stay home & stay safe guys!

Sumber: (1)

Show comments
IKLAN