Persiapan Abang Polis Untuk Hari Kemerdekaan, Finalis Hero Remaja 2017 Irfan Akmal Tak Terkecuali

498
Finalis Pencarian Hero Remaja 2017, Irfan Akmal. Foto: Jazlan Nangar

Semua telah sedia maklum, minggu ini sememangnya padat dengan pelbagai jenis acara besar yang berlangsung di sekitar Kuala Lumpur.

Bermula dengan perlawanan akhir antara Malaysia dan Thailand semalam yang berakhir dengan…..okay takpelah, kita lupakan dulu episod tu. Kemudian, pada malam ini telah berlangsungnya upacara penutupan Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 dan pada esok harinya, kita akan menyambut Hari Kemerdekaan ke 60.

Tahniah Malaysia, you have turned 6 series! 

Dalam kemeriahan tersebut, salah satu pasukan yang dalam diam sedang berkerja bertungkus-lumus untuk memastikan keselamatan acara-acara ini terjamin  tak lain tak bukan ialah Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Bagi yang masih belum tahu, salah seorang daripada finalis Pencarian Hero Remaja 2017 kali ini juga merupakan seorang anggota polis di Bukit Aman. Berusia 23 tahun, Irfan Akmal Akasah atau mesra dipanggil Irfan memang tak menang tangan sepanjang minggu ni.

REMAJA sempat mencuri sedikit masa Irfan untuk bertanya mengenai persiapannya esok bersama ahli pasukan yang lain. Hhm, kena kawad ke Irfan….?

Instagram: @irfanakmal1509

Sempena perarakan Hari Kemerdekaan esok, apakah tugasan yang dipikul oleh Irfan?

Seawal jam 6.00 pagi esok, saya sudah perlu standby di perkarangan Masjid Negara kerana kami dijadualkan untuk berkumpul di situ. Kami perlu mempersiapkan diri dari segi pakaian dan peralatan sebelum memulakan perarakan polis pada jam 9.00 pagi.

Dari Masjid Negara, saya bersama komando dan ahli polis lain akan bergerak menuju ke kompleks SOGO. Sepanjang perjalanan itu, saya akan melalui kawasan Dataran Merdeka semasa upacara berlangsung.

Pasukan saya esok terdiri daripada 30 orang kesemuanya. 10 orang dari STAFOC (Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang), 10 orang dari STAGG (Pasukan Tindakan Khas Anti Maksiat, Judi dan Gangsterisme) dan 10 orang dari STING (Pasukan Khas Taktikal Perisikan Narkotik). Tugasan kami semua adalah untuk memantau keadaan sekeliling sempena Hari Kemerdekaan dalam bentuk formasi berjalan.

Apa yang akan terjadi setelah tiba di kompleks SOGO?

Selepas sampai di sana, kami akan menunggu arahan baru dari pegawai atasan. Arahan itu sebenarnya tak tentu. Kadangkala, kami diarahkan untuk berkumpul dulu, menjaga tempat atau perlu ke tempat lain.

Instagram: @irfanakmal1509

Apakah pakaian yang akan Irfan sarungkan esok?

Esok, kami semua akan memakai full gear yang terdiri daripada safety helmet, black halt (sarung tangan), baju kalis peluru, but operasi dan sebagainya. Total untuk satu badan itu boleh mencecah enam ke tujuh kg beratnya.

Ya, berat! Tapi saya sudah terbiasa kerana saya perlu memakai benda yang saya semasa operasi lain. Antara saya dan ahli polis senior yang lain, tak ada perbezaan dari segi pakaian untuk esok. Semuanya sama saja.

Berapa lama persediaan pasukan polis untuk Hari Kemerdekaan esok?

Tak lama, hanya sekitar seminggu. Kami hanya berlatih untuk formasi berjalan dan berikan tanda hormat kepada VVIP esok. Jika kemungkinan berlakunya kekecohan, pihak PDRM memang sudah lama berlatih untuk menghadapi kemungkinan tersebut. Itu latihan biasa untuk saya.

Finalis Pencarian Hero Remaja 2017, Irfan Akmal. Foto: Jazlan Nangar

Vote Untuk Irfan Akmal

Tak sabar pula nak tengok siaran langsung Hari Kemerdekaan esok, mana tahu ternampak pula muka Irfan dalam TV. Hehe..

Jangan lupa untuk mengundi Irfan Akmal secara online di http://www.remaja.my/irfan-akmal/ . Support abam polis okay dalam Pencarian Hero Remaja 2017!