Sejak semalam, 1 Januari 2020 larangan merokok di kedai makan sudah dikuatkuasakan. Denda sebanyak RM250 terhadap perokok engkar dan pekedai yang mengendahkan larangan ini akan turut disaman.

Dalam ratusan premis kedai makan yang diperiksa bermula semalam di seluruh negara, sudah ada individu disaman (syabas sebab laksanakan tugas dengan tegas) malah di Pahang sahaja sudah 51 orang disaman.

Di sebalik kisah saman perokok ini, ada perokok yang merayu-rayu agar mereka tidak disaman dan meminta hanya diberikan amaran sahaja.

Eloo brader. Orang dah bercerita macam-macam termasuk jokes Malaysia nak ada kereta terbang. Lagi pun nie dah masuk  tahun 2020, takkan la isu tak boleh merokok di kedai makan brader ketinggalan?

So korang rasa apa patut kita gelarkan orang ketinggalan kecanggihan media sosial nie?

“Perokok Beri Alasan Tak Tahu Peraturan Sudah Dikuatkuasa” Hhm, Hello?
Mulai 1 Januari 2020, larangan merokok di kedai makan telah dikuatkankuasakan. Bagi pekedai yang engkar, mereka juga akan didenda. Gambar hiasan
“Perokok Beri Alasan Tak Tahu Peraturan Sudah Dikuatkuasa” Hhm, Hello?
Masih ada yang tak mengindahkan larangan merokok. Bila disaman, alasan diberi tidak tahu peraturan sudah dikuatkuasa. Gambar hiasan

Baca laporan penuh BERNAMA mengenai saman perokok yang berkuas kuasa semalam.

Masih ada yang ingkar dengan arahan larangan merokok di semua restoran dan premis makanan pada hari pertama penguatkuasaan penuh di seluruh negara, hari ini.

Menerusi operasi Penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 (Op PPKHT) yang dijalankan di beberapa negeri, masih ramai yang berdegil dengan memberi alasan tidak tahu mengenai larangan tersebut, walaupun penguatkuasaan pendidikan selama 12 bulan telah dijalankan.

Bagi mereka yang didapati merokok di kawasan larangan termasuk di semua tempat makan akan dikenakan kompaun sebanyak RM250.

IKLAN

 

KUALA LUMPUR

empat notis kompaun dikeluarkan dalam operasi penguatkuasaan yang dilakukan di tiga lokasi bermula kira-kira 11.30 pagi tadi.

Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran Kanan Pejabat Kesihatan Titiwangsa Nordayana Musa yang mengetuai operasi itu berkata, ada perokok yang merayu supaya hanya diberikan amaran dengan memberi alasan tidak tahu mengenai penguatkuasaan larangan merokok tersebut.

 

PAHANG

51 individu menjadi kumpulan pertama dikenakan kompaun kerana ingkar larangan tidak merokok dalam premis makanan di seluruh negeri itu, setakat 2 petang tadi.

IKLAN

Pengarah Kesihatan Pahang Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata empat premis makanan juga dikenakan kompaun masing-masing dua atas kesalahan membenarkan pelanggan merokok dan tidak menampal notis larangan merokok.

“Sehingga kini, sebanyak 656 premis perniagaan makanan telah diperiksa dan kita akan meneruskan operasi ini sehingga tengah malam dengan sasaran utama medan selera dan restoran 24 jam,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Beliau memaklumkan pelaksanaan Op PPKHT yang bermula 9 pagi tadi, melibatkan 186 kakitangan Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Kesihatan Pahang.

 

NEGERI SEMBILAN

Operasi yang dijalankan secara serentak oleh 95 pegawai penguat kuasa dari tujuh Pejabat Kesihatan Daerah di seluruh negeri itu merekodkan 42 notis dikeluarkan menerusi pemeriksaan ke atas 379 premis makanan.

IKLAN

Ketika ditemui pemberita, Pengarah Kesihatan Negeri Sembilan Datuk Dr Zainuddin Mohd Ali berkata tujuh daripada notis itu dikeluarkan kepada pemilik premis berkaitan kesalahan tidak mempamerkan tanda larangan merokok.

Lapan notis pula dikeluarkan berkaitan tanggungjawab pemilik dalam memastikan bahawa tiada individu merokok di dalam premis mereka.

 

PERAK

Lima premis makanan di sekitar Jelapang, Ipoh diperiksa dalam operasi selama dua jam bermula 10 pagi membabitkan 16 kakitangan Pejabat Kesihatan daerah Kinta.

Sepanjang operasi berkenaan, tinjauan Bernama mendapati rata-rata pengusaha makanan terkejut dengan kehadiran kakitangan itu ke premis makanan mereka seolah-olah tidak peka dengan penguatkuasaan larangan merokok yang telah bermula hari ini.

Bagaimanapun, tiada kompaun dikeluarkan dengan pelanggan akur dengan mematuhi arahan selain pengusaha makanan turut meletakkan tanda larangan merokok di premis masing-masing.

Di KELANTAN, tinjauan Bernama di premis-premis makanan terutamanya di kawasan kampung mendapati masih terdapat individu yang tidak mengendahkan penguatkuasaan larangan merokok tersebut.

— BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI