Setiap bulan, ada saja perkara yang bertukar viral. Bulan ini, semua orang bercakap mengenai #DeleChallenge.

 

Dipopularkan oleh pemain bola sepak England, Dele Alli yang melakukan simbol pada mata setiap kali dia menjaringkan gol, nampaknya seluruh dunia terikut-ikut dengan simbol tersebut.

Bukannya satu perkara luar biasa pun. Cuma faktor yang menjadikannya viral adalah teknik memusingkan jari telunjuk yang lain pada yang lain.

 

Disuruh Ulas Tentang #DeleChallenge, PU Azman ‘Sekolahkan’ Dahulu Netizen

IKLAN

Senang je lah ?® #majalahremaja #remaja #delechallenge

A post shared by Majalah Remaja, MY (@majalahremaja) on

 

Selepas ramai netizen memuat naik imej atau video mereka melakukan #DeleChallenge di media sosial, timbul pula persoalan bahawa perbuatan atau simbol itu menyerupai Dajjal dan Freemason kerana pelaku menutup sebelah mata.

Disebabkan itulah, ramai yang bertanyakan kepada penceramah bebas popular iaitu PU Azman sama ada ia sememangnya menyerupai Dajjal.

Dalam sebuah posting di Instagram, PU Azman berkata tak perlulah netizen untuk menjadi ‘hakim’ kepada yang melakukan #DeleChallenge.

IKLAN

 

Disuruh Ulas Tentang #DeleChallenge, PU Azman ‘Sekolahkan’ Dahulu Netizen
Instagram

 

Setelah itu, beliau mengajak netizen untuk melupakan teori itu dan mengfokuskan kepada kedudukan jari ketika duduk Tahiyyat Akhir, iaitu semasa membaca Syahadah!

“Temukan hujung jari tengah dan hujung ibu jari, tunjukkan jari telunjuk ke depan.

IKLAN

“Lakukan ‘challenge’ ini semasa sembahyang 5 kali sehari semalam terutamanya ketika sembahyang Subuh yang menunjukkan kita kuat sebagai seorag Muslim.

“Tak perlulah kecohkan sama ada #DeleChallenge itu buatkan seseorang menyerupai Dajjal. Takut-takut siapa tak buat ‘challenge’ Tahiyyat Akhir ini akan jadi lebih Dajjal kerana tak sembahyang,” kata beliau sambil memberi salam.

Wow, sentap tak sentap sis!

Iktibarnya, lebih baik kita mantapkan solat sebelum sibuk menilai orang lain okay.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI