Foto Via Netflix

Dunia digital kini telah menjadikan ‘peta dunia’ semakin kecil. Maksud REMAJA, kita kita berpotensi untuk berkenalan dengan ramai orang dari seluruh dunia dengan hanya menggunakan Internet dan aplikasi cari jodoh yang ada terutamanya aplikasi Tinder.

ARTIKEL BERKAITAN : Siapa Single? Korang Boleh Try Feature Terbaru Facebook Dating Untuk Cari Jodoh

Tipu Wanita Hingga $10 Juta, Dokumentari Netflix ‘The Tinder Swindler’ Dedah Sisi Gelap Simon Leviev

Dokumentari yang dikeluarkan oleh Netflix baru-baru ini boleh dikatakan sangat hebat dan menarik untuk ditonton terutamanya para wanita.

‘The Tinder Swindler’ berceritakan mengenai kisah penipuan seorang lelaki bernama Simon Leviev yang digelar sebagai The Tinder Swindler kerana dia telah menipu ramai wanita sehingga $10 juta (RM41,895,000) menerusi aplikasi tersebut.

Simon atau nama sebenarnya Shimon Yehuda Hayut mendakwa dirinyaanak jutawan berlian Israel iaitu Lev Leviev dan memiliki kekayaan yang maha banyak.

Tipu Wanita Hingga $10 Juta, Dokumentari Netflix ‘The Tinder Swindler’ Dedah Sisi Gelap Simon Leviev

Tapi itu hanyalah ‘lakonan’ lelaki ini sahaja. Sebenarnya Simon Leviev iaitu bintang utama filem dokumentari The Tinder Swindler ini merupakan seorang pelarian. Simon telah meninggalkan negara asalnya iaitu Israel pada tahun 2011 kerana tidak mahu menghadiri perbicaraan mahkamah atas beberapa jenayah berkaitan penipuan yang dilakukan oleh lelaki tersebut dan kemudiannya berpindah ke Finland.

Shimon menukar namanya secara sah kepada Simon Leviev pada tahun 2011 walaupun dia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan keluarga taikun berlian Leviev.

IKLAN

Pada tahun 2015, Simon telah dijatuhkan hukuman penjara selama dua tahun kerana telah menipu tiga orang wanita. Dia bertemu Cecilie Fjellhoy selepas dibebaskan dari penjara pada tahun 2017.

Modus operandi Simon Yang Sama

The Tinder Swindler mengisahkan tiga orang wanita iaitu Cecilie, Pernilla Sjoholm dan Ayleen Charlotte yang mempunyai pengalaman hampir serupa dengan Simon.

Tipu Wanita Hingga $10 Juta, Dokumentari Netflix ‘The Tinder Swindler’ Dedah Sisi Gelap Simon Leviev

Mereka berkenalan menerusi Tinder, bertemu dan menjalani hubungan jarak jauh bersama lelaki tersebut. Berbeza dengan Cecilie dan Ayleen yang bercinta dengan Simon, Pernilla hanya berkawan baik bersama lelaki itu.

Ketiga-tiga wanita itu melihat gaya hidup mewah Simon seperti memiliki jet peribadi, kereta sport, baju berjenama, hotel mahal dan sering mempunyai urusan perniagaan.

IKLAN

Simon juga sering memberi hadiah dan mencurahkan kasih sayang kepada wanita-wanita itu dan sanggup terbang semata-mata untuk minum kopi atau makan malam bersama pasangannya.

Apabila mereka semakin rapat, Simon mula membuka cerita tentang perniagaan berliannya yang berbahaya dan musuh-musuhnya yang didakwa mahu menghancurkan dirinya.

Simon kemudiannya ‘menjerat’ wanita itu dengan berkata dia sering dalam keadaan bahaya dan mendakwa telah diserang musuh. Lelaki itu akan menghantar gambar pengawal peribadinya cedera parah akibat diserang dan kini berada di dalam ambulans kepada mangsanya.

Semua mangsa Simon diberitahu bahawa lelaki itu telah ditemui oleh ‘musuh-musuhnya’ dan dia telah block kad kreditnya untuk menyelamatkan dirinya daripada serangan musuh.

Simon kemudiannya akan meminta wanita-wanita itu membuat kad kredit baharu dan pinjaman peribadi di atas nama mereka supaya dia tidak dapat dikesan serta menempah beberapa tiket penerbangan.

Wanita-wanita itu menuruti arahan Simon dengan harapan lelaki berkenaan akan mengembalikan wang tersebut kepada mereka tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

IKLAN

Dokumentari itu turut mendakwa Simon akan menggunakan wang daripada mangsa terdahulu untuk berseronok bersama wanita lain.

Apa yang lebih menyedihkan adalah Simon dikatakan sudah memiliki kekasih baharu dan kembali hidup kaya raya seperti dahulu walaupun telah disekat daripada menggunakan Tinder tetapi Cecilie, Pernilla dan Ayleen masih lagi membayar beban hutang yang ditinggalkan lelaki itu kepada mereka.

Tonton trailer The Tinder Swindler di bawah.

Hati-hati ye kerana dunia kini semakin ‘bahaya’, takut nanti bukan hanya hati terluka malah duit dan nyawa juga mungkin terancam. Seperti mana, dokumentari dari kisah benar ‘The Tinder Swindler’ di Netflix ini.

BACA LAGI : Netflix Lancar Trailer Dokumentari ‘Britney vs Spears’, Tak Sabar 28 September Ini

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI