Menjadi individu Noor Neelofa Mohd Nor bukanlah mudah seperti yang dilihat oleh masyarakat. Kejayaannya hari ini dilalui penuh dengan cabaran dan liku-liku sebelum sampai ke tahap dimana personaliti ini berada sekarang.

Bermula dengan hanya seorang peniaga kasut, selepas Neelofa menjuarai Pencarian Dewi Remaja 2009/10, anak muda ini terus mewarnai industri hiburan tanah air dengan membintangi drama serta filem,selain daripada turut bergelar pengacara TV dan model.

Setapak lagi ke hadapan, Neelofa terus menempa kejayaan dan bergelar seorang usahawan berjaya melalui jenama tudungnya, Naelofar.

Bukan itu saja, nama Neelofa juga kini sudah ke peringkat antarabangsa apabila dia sering menghadiri fashion show daripada jenama fesyen terkenal dunia.

Sebagai seorang selebriti berhijab, Lofa turut berbangga kerana dia menjadi antara wakil pertama individu berhijab di pentas fesyen dunia.

Pernah ditolak oleh jenama fesyen terkenal dunia

Berkongsi pengalamannya ketika mula-mula berhijab dulu, Lofa mengakui bahawa dia pernah ditolak oleh sebuah jenama fesyen terkenal dunia ketika ingin membuat loan pakaian daripada jenama tersebut.

"Masa mula-mula saya nak loan baju dari jenama fesyen mewah dunia, saya pernah direject kerana mereka mengatakan bahawa baju tersebut tidak sesuai dipakai oleh individu yang berhijab,"

"Ketika itu saya agak terkejut kerana alasan yang diberikan oleh pihak mereka. Apa mereka ingat orang yang berhijab itu tidak pandai bergaya? Jadi, dari situ saya rasa tercabar dan ingin membuktikan bahawa wanita berhijab juga mampu sebaris dengan selebriti lain di peringkat antarabangsa,"

"Mula-mula saya bergaya turban jika menghadiri event luar negara tetapi Alhamdulillah, pada September lepas saya berjaya menggayakan hijab sepenuhnya ketika menghadiri fashion show antarabangsa. Saya bangga kerana dapat membawa imej berhijab di mata dunia,"

"Namun, ini baru langkah permulaan untuk saya kerana ada banyak lagi yang saya nak capai dalam kerjaya ini," jelas Neelofa yang berkongsi pengalamannya bersama Top 7 Finalis Dewi Remaja di Ate Cetera, Sri Hartamas semalam.

Walaupun sibuk dengan kerjayanya, Neelofa sempat meluangkan masa bersama juniornya bagi memberi semangat dan kata-kata nasihat kepada mereka yang bakal memasuki dunia hiburan nanti.

Apa-apa pun, terima kasih kami ucapkan kepada Neelofa dan semoga anda lebih berjaya di masa akan datang dan terus menjadi inspirasi buat anak muda yang ingin berjaya.