Bila ada rakan-rakan yang pergi travel, perkara paling excited yang kita tunggu-tunggu adalah menanti mereka membawa pulang ole-ole dari luar negara. Tapi sebelum Covid-19 melanda la, sekarang bercuti di rumah je…hehe

Pen Paling Rare, Souvenir Dari Jepun Ni Ada Parasit Hidup

Tapi kali ni penulis nak bercerita tentang negara matahari terbit iaitu Jepun. Sebagimana kita tahu, orang-orang Jepun ni memang krstif dan advance dari kita dari segi pemikiran dorang.

Baru-baru ini, sebatang pen yang direka khas mempunyai cacing hidup menjadi tular dalam media sosial di Jepun. Kalau kita cukup geli dengan cacing, menurut Oddity Central, cenderamata dari Jepun dikatakan mengandungi parasit nematoda iaitu sejenis cacing daripada Genus Anisakis.

 

IKLAN

Jelas laporan itu, beberapa gambar pen unik itu turut tular dalam laman media sosial negara itu sehingga menerima pelbagai reaksi.

Berdasarkan beberapa pengguna di laman Twitter, seorang usahawan dari Wilayah Kochi mencetuskan idea untuk menghasilkan pen yang unik itu.

IKLAN

“Pen yang mengandungi nematoda boleh dianggap sebagai cenderamata yang menarik untuk dijual,” jelas laporan itu.

 

IKLAN

Menurut seorang pembeli, pen yang mengandungi nematoda dijual pada harga 950 yen (RM35).

Jelasnya, parasit di dalam pen itu kekal aktif selama empat hingga lima hari dan kemudian tahapnya menurun dan akhirnya mati.

Bukan sekadar menunggu cenderamata, tapi ramai juga yang teruja bila kawan-kawan belikan makanan yang sedap-sedap dari negara luar. Mana tidaknya, bila kita ke negara lain, sudah tentu banyak perkara yang berbeza dan tidak ada di negara sendiri, terutamanya makanan.

Sumber : Oddity Central@tada2547@kobe_para

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI