Kasihnya anak bongsu pada kedua ibu bapa.

Seorang pemuda sanggup melupakan hasratnya untuk mencari pekerjaan tetap dan bergaji besar semata-mata untuk menjaga kedua ibu bapanya di kampung.

Malah, anak bongsu daripada lima beradik, Mazuan Zainal Abidin, 34, tidak kisah dengan pandangan masyarakat bahawa tindakannya itu seolah-olah mensia-siakan tempoh enam tahun pengajian bagi mendapatkan diploma dan ijazah, 12 tahun lalu.

Pemuda Ketepi Cita-Cita Demi ‘Tanggungjawab’ Pada Orang Tua Di Kampung
Mazuan bersama ibu bapa nya

Mazuan sebelum itu aktif berkongsi rutin hariannya sebagai anak bongsu termasuk mengenai kepekaan masyarakat berhubung anak-anak autisme di aplikasi TikTok sehingga meraih puluh ribuan tontonan.

Mazuan juga bersyukur ibunya, Thum Mansor, 66 dan ayahnya, Zainal Abidin Maarof, 69, masih sihat. Keputusan untuk berhenti kerja agak sukar, tetapi kerana kakak dan abangnya sudah bekerja dan berpindah, Mazuan merasa tanggungjawab untuk menjaga ibu bapanya. Bekas eksekutif syarikat swasta di ibu kota ini memutuskan untuk tinggal bersama mereka.

IKLAN

Stigma Negatif Masyarakat

Mazuan, anak peneroka Felda Raja Alias, menghadapi stigma negatif kerana tinggal di kampung walaupun berpendidikan tinggi.

Masyarakat menganggapnya sebagai beban dan tiada masa depan, tetapi sebenarnya dia berniaga kecil-kecilan dalam talian untuk menyara keluarganya. Ada juga yang memandang positif usahanya, menganggapnya sebagai pengorbanan yang patut dibanggakan.

IKLAN
Pemuda Ketepi Cita-Cita Demi ‘Tanggungjawab’ Pada Orang Tua Di Kampung
Perkongsian Mazuan mengenai rutin hariannya mendapat puluh ribu tontonan.

Mazuan berkongsi rutin harian sebagai anak bongsu di TikTok untuk menunjukkan bahawa anak bongsu juga boleh bertanggungjawab. Video mengenai anak saudaranya yang autisme mendapat perhatian, di mana Mazuan berkongsi rakaman CCTV untuk meningkatkan kesedaran tentang golongan istimewa.

Pemuda Ketepi Cita-Cita Demi ‘Tanggungjawab’ Pada Orang Tua Di Kampung
Mazuan (kanan) bersama anak-anak saudaranya.

Mampukah kita membalas jasa ibu bapa kita sejak kecil seperti yang dilakukan pemuda ini.

IKLAN
Marilah kita berdoa agar Mazuan terus kuat dan sihat untuk berbakti kepada keluarga .

BACA LAGI : Jom! 30,000 Dijangka Berada Di Melaka Untuk Hari Belia Negara, 73 Aktiviti Tersedia

Sumber : Sinar Harian 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI