Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Mohammed Salman Kaya & Bahagia! PM Terbaru Arab Saudi Ini Antara Pemimpin...

Mohammed Salman Kaya & Bahagia! PM Terbaru Arab Saudi Ini Antara Pemimpin Termuda Dunia

 

Susulan rombakan kabinet yang mendapat perkenan Raja Salman Abdulaziz Al Saud pada hari Selasa; negara Arab Saudi pada hari ini telahpun memperoleh seorang Perdana Menteri baharu.

Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman telah diangkat sebagai Perdana Menteri dari jawatan dahulunya sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan.

Mohammed Salman Kaya & Bahagia! PM Terbaru Arab Saudi Ini Antara Pemimpin Termuda Dunia
Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman.

Pada usia 37 tahun, Mohammed Salman sekaligus merupakan salah seorang pemimpin dunia termuda. Usia beliau sewaktu perlantikan sebagai pemimpin negara hanya di belakang Perdana Menteri Finland, Sanna Marin (34 tahun); Perdana Menteri Ukraine, Oleksiy Honcharuk (35 tahun) dan Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un (35 tahun).

ARTIKEL BERKAITAN : PM Finland Terbaru Berusia 34 Tahun! Adakah Malaysia Juga Bakal Ada? – REMAJA

Perlantikan putera raja berusia 37 tahun ini bukanlah perkhabaran yang mengejutkan sebenarnya memandangkan usia Raja Salman kini sudahpun mencecah 86 tahun. Mengikut tradisi, jawatan Perdana Menteri Arab Saudi ini akan dipegang oleh ahli kerabat diraja.

Turut ditukar profil jawatannya ialah seorang lagi anak Raja Salman iaitu Putera Khalid yang dinamakan sebagai Menteri Pertahanan baharu.

IKLAN

BACA LAGI : Wow! Gadis Remaja 16 Tahun Jadi Perdana Menteri Finland Selama Sehari. – REMAJA

*

Sedikit info menarik mengenai Mohamed Salman, beliau dilahirkan pada 31 Ogos 1985 dan merupakan anakanda kepada Raja Salman bersama isteri ketiganya, Fahdah binti Falah.

Sebagai putera sulung Fahdah dan putera ketujuh Raja Salman, beliau telah menamatkan zaman bujang pada tahun 2008 bersama sepupunya, Puteri Sara binti Mashour Al Saud yang merupakan cucu Raja Abdulaziz.

IKLAN

Hasil pernikahan itu, mereka memiliki lima orang anak iaitu Putera Salman, Putera Masyhur, Puteri Fahdah, Puteri Noura dan Putera Abdulaziz.

Mohammed Salman Kaya & Bahagia! PM Terbaru Arab Saudi Ini Antara Pemimpin Termuda Dunia
Sumber Foto : TIME.com

Walaupun Mohammed Salman pernah didakwa ‘nakal’ di dalam kelas sewaktu menghadiri sesi persekolahan di istana (homeschooling), setelah beliau melanjutkan pengajian di King Saud University dalam jurusan perundangan, beliau telah bergelar graduan dengan gred CGPA kedua terbaik dalam kelasnya pada usia 23 tahun.

Sejak itu, putera raja kacak ini terus aktif dalam dunia politik. Biarpun serius dalam pekerjaannya, itu tidak bermakna Mohammed Salman tidak tahu bagaimana untuk ‘bergembira’.

IKLAN
Mohammed Salman Kaya & Bahagia! PM Terbaru Arab Saudi Ini Antara Pemimpin Termuda Dunia
Sumber Foto : TIME.com

Selain terkenal sebagai hos parti-parti mewah, beliau juga mempunyai hobi memiliki aset bernilai jutaan dolar AS.

Antaranya termasuklah kapal persiaran (USD500 juta), istana atau chateau di Perancis (USD300 juta), 18 buah kenderaan mewah serta lukisan karya Leonardo da Vinci berjudul Salvator Mundi (USD450 juta).

BACA LAGI: Tegur Kerajaan Arab Saudi Tentang Hiburan Melampau, Bekas Imam Masjidil Haram Dipenjara 10 Tahun! – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI