Hanya kerana ingkar arahan menjalani kuarantin di rumah selepas kembali dari Sivagangga, India, pemilik nasi kandar Salleh di Napoh, Kedah dijatuhkan hukuman denda RM12,000 dan penjara lima bulan selepas ingkar perintah pengawasan dan pemerhatian 14 Julai lalu.

Tertuduh, Nezar Mohamed Sabur Batcha, 57 membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Mohd Hadi Hakimi Harun hari ini.

**media[238343]**
**media[238344]**

IKLAN

Kluster Sivangangga telah menggegarkan negara kerana seramai 45 individu dijangkiti selepas menikmati nasi kandar di kedai berkenaan tanpa menyedari pemiliknya perlu menjalani kuarantin dan masa yang sama disahkan positif COVID-19.

Dalam satu kenyataan kelmarin, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengesahkan kes positif Covid-19 bagi kluster Sivagangga kekal 45 kes.

IKLAN

**media[238346]**

IKLAN

Apa yang kita semua dapat pelajari dari kes kluster Sivagangga ini, apabila diarahkan menjalani kuarantin selama 14 hari di dalam rumah, silalah ikut arahan dengan betul. Jika sikap ambil remeh terus bersarang di minda kita, tanpa sedar kita turut membahayakan nyawa orang lain.

Mungkin hukuman penjara dan denda yang dikenakan boleh dijadikan pengajaran buat orang lain untuk tidak melakukan kesalahan yang sama.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI