Sungai Chao Phraya selalunya sinonim sebagai lokasi perdagangan barang-barang keperluan dan basah oleh rakyat di Bangkok, Thailand. Disebabkan keunikan menjual barangan tersebut di atas sampan sepanjang sebahagian dari sungai, ia turut menjadi lokasi perlancongan popular termasuklah dalam kalangan rakyat Malaysia.

Begitupun, siapa sangka Sungai Chao Phraya telah bertukar menjadi lokasi tragis setelah mayat seorang pelakon Thailand dikenali sebagai Nida Patcharaveerapong ditemui terapung di sungai tersebut pada hari Sabtu (26 Februari) lepas.

Menurut laporan akhbar Thai, The Bangkok Post; pelakon berusia 37 tahun itu dipercayai terjatuh sewaktu menaiki bot laju pada malam Khamis lalu. Pada waktu itu, dia sedang menaikinya untuk beriadah bersama empat individu lain termasuklah pengurus peribadinya. Malangnya, Nida tidak memakai jaket keselamatan.

Pelakon Thailand Gemparkan Rakyat Selepas Mayat Ditemui Di Sungai Chao Phraya
Sumber Foto : Instagram @melonp.official

Setelah Nida terjatuh dan kelibatnya tidak ditemui di sekeliling kawasan bot laju tersebut, usaha menyelamatkan dimulakan oleh pihak berkuasa sejak Khamis lalu sehinggalah hari Sabtu.

IKLAN

Akhirnya, abang Nida sendiri yang menemui tubuhnya terapung di jambatan Rama VII dekat wilayah Nonthaburi di Bangkok, kira-kira satu kilometer daripada lokasi kejadian.

Pelakon Thailand Gemparkan Rakyat Selepas Mayat Ditemui Di Sungai Chao Phraya
Sumber Foto : Instagram @melonp.official

Tambah tragik apabila siasatan awal pihak polis mendapati pemandu bot laju tersebut tidak memiliki lesen yang sah.

IKLAN

Insiden ini nyata menggemparkan rakyat di Thailand yang khusyuk mengikuti perkembangan terbarunya menerusi laporan media. Khabarnya, ibu Nida iaitu Panida Sirayutthayothin percaya kematian anak perempuannya itu mungkin disengajakan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @melonp.official

IKLAN

Sebelum insiden hari Khamis, Nida yang mempunyai seramai 1.5 juta pengikut di Instagram telah memuat naik hantaran baharu dengan kapsen, “The sun is set to rise again” berserta foto yang menunjukkan dirinya sedang menikmati waktu santai di pantai Phuket.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.